Najnovije

TRAMP IZDAO STRAŠNO UPOZORENJE: Zapretio Srbiji da je čeka pakao ako ne otera Kineze!

Ambasador SAD u EU Gordon Sonland upozorava da će se sve zemlje koje dozvole 'Huaveju' i drugim kineskim kompanijama učešće u infrastrukturnim projektima suočiti s američkim protivmerama, a na spisku je i Srbija. Kinezi u našoj zemlji već uložili milijarde u Železaru, RTB Bor, Železnicu, TE Kostolac, Pupinov most, a najavljuju i izgradnju beogradskog metroa.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Američki predsednik Donald Tramp želi da protera kineske firme iz Srbije i tako je natera da se odrekne milijardi direktnih stranih investicija!

Ovo potvrđuje ambasador SAD u EU Gordon Sonland, koji smatra da je saradnja sa Pekingom u velikim projektima guranje prsta u oči Vašingtonu. Sonland upozorava da bi zemlje koje 'Huaveju' ili drugim kineskim firmama dozvole učešće u ključnim infrastrukturnim projektima mogle biti suočene s američkim protivmerama! Drugim rečima, ukoliko se Srbija ne odrekne kineskih investicija, Vašington bi mogao da nam uvede ekonomske sankcije!?!

Da se i Srbija nalazi na američkoj listi 'spornih' zemalja potvrđuje to što su Kinezi u našoj zemlji već uložili milijarde u Železaru Smederevo, RTB Bor, Železnicu, TE Kostolac, Pupinov most, a najavljuju i izgradnju beogradskog metroa. Da strancima zaista smetaju kineske investicije u Srbiji potvrdio je nedavno i predsednik Vučić, istakavši da u Evropskoj uniji postoji 'antikineski lobi koji se bori protiv svega kineskog u Evropi'.

Komentarišući ove navode, šefica Odbora za finansije i republički budžet Aleksandra Tomić kaže da je Vučić stvari nazvao pravim imenom i da se to mnogima ne dopada.

- Mi se ne mešamo u političke i ekonomske odnose drugih država, već sarađujemo po pitanju direktnih stranih investicija i sa Zapadom i sa Istokom, jer je to u interesu svih građana. To je rezultat odgovorne spoljne i unutrašnje politike koju Srbija vodi. Kako će velike sile rešavati svoje odnose u budućnosti, ostavićemo vremenu koje dolazi, a do tada Srbija će ekonomski da napreduje - podvlači Tomićeva.

Politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da Amerikanci prete celom svetu sankcijama, kako zbog Rusa tako i zbog Kineza.

- Sad se vidi da u pozadini svih zapadnih priča o tome kako žele dobro za nas stoji jedino interes da se Srbija drži zavisnom od glavnih zapadnih država i njihovih saveza, EU i NATO. Zato se na svaku saradnju sa Rusijom i Kinom gleda podozrivo, a sve češće i neprijateljski. Zapad smatra da je Balkan njihovo 'dvorište' i da oni jedini imaju pravo da tu ostvaruju interese. Kao u stara dobra kolonijalna vremena. Pogotovo se SAD plaše Kine jer vide u njoj glavnog geopolitičkog i ekonomskog suparnika, koji ne traži od zemalja sa kojima sarađuje da se odreknu nacionalnih interesa - zaključuje Pavić.

Čeda i Čanak hoće da smene Popovića! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA