Najnovije

FRANCUSKA KONTROLA SVEMIRA, KOŠTAĆE BASNOSLOVNO: Ako su naši sateliti ugroženi, mi ćemo onesposobiti satelite naših protivnika!

Da li se Francuska upustila u trku u naoružanju? Emanuel MaKron je svom ministru oružanih snaga dao zadatak da stvori svemirske snage sposobne za borbu pod jednakim uslovima s ostalim silama. Florens Parli ima delikatan zadatak militariziranja francuskih svemirskih sposobnosti, a pritom ne želi da preti drugim zemaljama.

Emanuel Makron (Foto: kremlin. ru)

“Odlučila sam jednostavno da pokrenem novi program oružja pod nazivom Kontrola svemira”

Ovom deklaracijom u bazi 942 u Lionu, 25. jula, ministarka oružanih snaga Florens Parli odredila je kurs: Francuska želi da ima novi vojni svemirski program pod nadzorom vazdušnih snaga. Najavila je takođe da će sredstva biti osigurana.

“Ovaj napor predstavlja dodatnih 700 miliona eura, osim već planiranih 3,6 milijardi eura”, objašnjava ministarka odbrane.

Kako će se ti milioni eura materijalizovati? Za početak ćemo angažovati 220 osoba i dodeliti ih upravi svemirskih snaga, a s druge strane ćemo stvoriti centre za istraživanje i inovacije.

“Poduprećemo okrupnjavanje mreže teleskopa Tarot CNRS-a. Tražićemo usluge mreže Geotraker firme Arijana Grup, kako bismo dobili više slika geostacionarne orbite. Istražićemo mogućnosti radara satelitskog snimanja kako bismo ih bolje klasifikovali“, nastavlja ministarka.

Međutim, to se odnosi samo na prvi deo ovog plana. Ministarka je detaljnije opisala drugi deo. Prema njenim rečima, sredstva za samoodbranu raspoređivaće se i koristiti samo u slučaju agresije – i to u strogom okviru međunarodnog prava:

“Ako su naši sateliti ugroženi, mi ćemo onesposobiti satelite naših protivnika na način da ih oslepimo, što će nam omogućiti dodatno vreme i sredstva za eventualni odgovor. To može uključivati ​​upotrebu snažnih lasera instaliranih na našim satelitima ili uz pomoć naših nanosatelita koji patroliraju svemirskim prostorom.”

Ova doktrina takođe ima naziv “aktivna odbrana” koja “nema agresivnu strategiju, već samoodbrambenu”. Florens Parly je takođe pažljivo istakla da se Francuska “ni na koji način ne bavi trkom u naoružanju”.

Paradoksalni govor ministarke, koji u istom govoru objašnjava da je ovo nužan korak za Francusku, jer “saveznici i protivnici” teže militariziranju svemirskog prostora.

Florens Parli je u svom govoru takođe koristila primer Luks Olimpa kako bi opravdala stvaranje ove sile.

To je ruski satelit koji se približio malo preblizu francuskim satelitima. Pariz je zaključio da je reč o špijunskom satelitu.

Štaviše, teško je zamisliti da, želeći stvoriti svemirsku silu, Makron nije bio nadahnut svojim američkim kolegom, koji je prošlog marta izjavio da želi stvoriti projekt “Svemirske snage” koji bi trebao ugledati svetlo dana do 2020.

To je ujedno rešenje koje su predviđale Kanadske oružane snage. Nema trke u naoružanju? Sumnja i dalje postoji. DŽon Lodgson, direktor Instituta za svemirsku politiku u Vašingtonu, u intervjuu za magazin Spejs objasnio je sledeće korake: “Prostor je uvek bio militarizovan, ali jednostavno nikada nije bio naoružan.”

Indijski premijer Modi 27. marta objavio je da je uspešno uništio satelit u niskoj zemaljskoj orbiti raketom koja je lansirana s tla.

“Cilj je uspostaviti mir, a ne stvarati ratnu atmosferu. To nije usmereno protiv bilo koje zemlje”, objašnjava Modi.

Ugovor o svemiru, usvojen 19. januara 1966. Rezolucijom br. 2222 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, temeljni princip utvrđuje mirno korištenje svemira i zabranu njegovog prisvajanja. Potpisnice ovog ugovora, međutim, napustile su diskretno ovaj ugovor.

Sjedinjene Države iskoristile su ove nejasnoće već 1983. razvijajući svoju Stratešku odbrambenu inicijativu s temeljnim ciljem guranja SSSR da troši milijarde u program za suzbijanje ove strateški izmišljene inicijative.

Svemir ne izbegava pravila koja uređuju međunarodne odnose, a samim tim i trku u naoružanju. U izveštaju od februara 2019., pod nazivom Izazovi sigurnosti u svemiru, Odbrambeno-obaveštajna agencija (američka vojno-obaveštajna agencija) izveštava o neizbežnoj trci u naoružanju: “Zbog američke prednosti u svemiru – i zbog naše percipirane zavisnosti o njoj – protagonisti će nastaviti poboljšavati svoje sposobnosti delovanja u i izvan svemira”, navodi se u izveštaju.

Pročitajte OVDE kome je to Erdogan zadao snažan udarac.

Izvor: logicno. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA