Najnovije

KO JE NA STRANI IZRAELA, MI SMO PROTIV NJEGA: Erdogan zadaje udarac Netanijahuu i SAD zbog palestinskih ubistava!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je Izrael i njegove saveznike zbog omogućavanja “državnog terora u Palestini”, izjavljujući: “Ko je na strani Izraela, neka znaju da smo mi protiv njih.”

Redžep Tajip Erdogan (Foto: tcbb.gov.tr2

“Ne odobravamo ćutanje o državnom teroru koji Izrael oštro vrši u Palestini”, rekao je Erdogan u nedelju, obraćajući se visokim pokrajinskim funkcionerima svoje stranke Pravde i razvoja u Ankari, prenosi iranska Pres TV.

Erdogan je žestoki kritičar izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i njegove vlade, opisujući premijera, koji je trenutno upetljan u višestruke istrage korupcije i primanja mita, kao „lopova koji predvodi Izrael“ i „tiranina koji kolje sedmogodišnju palestinsku decu“.

Kad je Izrael usvojio svoj kontroverzni zakon o “jevrejskoj državi”, Erdogan je opisao taj prelazak kao “Hitlerov duh … koji se ponovo digao među izraelskim političarima.”

Međutim, njegovi najnoviji komentari mogli bi se protumačiti i kao udarci Vašingtonu, nakon što je SAD “suspendovao” Tursku iz programa borbenih aviona F-35, osudivši kupovinu ruskog raketnog sastava S-400 kao izdaju NATO-ovih sigurnosnih interesa.

Iako je Trampova administracija jasno dala do znanja da se Ankara može pridružiti skupocenom programu ako izbaci rusku opremu, Erdogan je umesto toga nagovestio da je spreman još više distancirati Tursku od američkog tržišta oružja, javno ističući otkazivanje narudžbine od 100 ” naprednih Boingovih aviona. ”

Izraelske vojne snage ubile su 56 palestinske dece i ranile gotovo 2700 “u kontekstu demonstracija, sukoba i pretraga i operacija hapšenja” u 2018. godini, navodi se u izveštaju Ujedinjenih naroda objavljenom u petak. UN je pozvao Izrael da “prekine prekomernu upotrebu sile”. Broj ubijene dece je najveći od 2014. godine, kada je Izrael vodio svoj poslednji jednostrani rat protiv Gaze.

Veće sigurnosti UN pokušalo je prošle nedelje osudi Izrael za rušenje 10 palestinskih stambenih zgrada u Jerusalemskom području Vadi Humus, izrađujući rezoluciju kojom se osuđuje uništavanje zbog “potkopavanja rešenja dveju država i perspektive pravednosti za tranim mirom “.

Pročitajte OVDE ko kaže da je NATO ubio više civila od talibana.

Izvor: logicno. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA