Najnovije

RAT SE NASTAVLJA! KINA I AMERIKA BEZ DOGOVORA: Propala nova runda pregovora u Šangaju!

Američki i kineski pregovarači okončali su u sredu, uz gotovo neprimetan napredak, novu rundu pregovora o trgovinskom ratu koji već prilično ozbiljno uzdrmao svetsku ekonomiju i potresao berze. Kineska državna televizija javlja o konstruktivnim razgovorima. Američki pregovarači napustili Šangaj.

Donald Tramp i Si Đinping (Foto: Flickr)

Susret američkih i kineskih pregovarača u Šangaju bio je prvi takav sastanak pošto su pregovori prekinuti pre gotovo tri meseca, uz međusobne optužbe Pekinga i Vašingtona oko krivice za takav razvoj situacije.

Umesto dogovora, koji ekonomisti ionako nisu očekivali, čini se da su dve strane ostale ušančene i spremne za dug ekonomski sukob.

Kineski mediji su javili da su predstavnici američke administracije Stiven Mančkin i Robert Lajtizer napustili razgovore.

Strane su obavile "iskrene, konstruktivne i efikasne razgovore u ključnim poljima od zajedničkog interesa na polju ekonomije i trgovine", javila je kineska Si-Si-Ti-Vi, najavljujući da će razgovori biti nastavljeni u septembru.

Trampova administracija se još nije oglasila o ovom sastanku.

Istovremeno, kineske vlasti spremaju plan kako bi "krizu pretvorile u novu šansu", navodeći da će se u narednom periodu fokusirati na domaća tržišta kako bi se "oduprli spoljnom pritisku na ekonomiju".

Trgovinski rat se vremenski poklopio sa usporenim rastom privrede, pa je sukob sa SAD, suštinski, došao kao dodatni problem. Peking je na izazove odgovorio povećanim ulaganjima u infrastrukturu i u velike projekte.

Istovremeno, NJujork tajms smatra da bi brz dogovor sa SAD mogao predstavljati dodatni izazov za kineske lidere, koji bi, takvim ishodom, mogli izgledati slabiji u očima svetskih sila.

Amerikanci su u Šangaj došli u utorak, a ovaj grad je izabran kao simbol otopljavanja američko-kineskih odnosa, pošto se smatra da je poseta Ričarda Niksona Šangaju 1972. godine bila svojevrsna prekretnica u odnosima dve države.

Pokušaj "relaksacije" odnosa donekle je upropastio američki predsednik Donald Tramp, koji je, gotovo istovremeno sa početkom sastanka, optužio Kinu da ne ispunjava obećanja, ocenjujući da će sporazum dve strane biti teško dostižan pre predsedničkih izbora naredne godine.

Kina je odgovorila uvodnikom u Global tajmsu, navodeći da "Amerika mora odustati od navike da teškim rečima hrabri svoje pregovarače, pošto na taj način podriva poverenje" među stranama.

Si-Si-Ti-Vi navodi i da su se pregovarači u Pekingu, suštinski, usredsredili na nekoliko ključnih pitalja, uključujući izvoz američkih poljoprivrednih proizvoda u Kinu i stvaranje povoljne klime za razmenu tehnologija.

Ovaj drugi deo izveštaja kineske televizije odnosi se na proces davanja dozvola za distribuciju proizvoda kompanije "Huavej" za američko tržište. Kako su ranije naveli američki zvaničnici, taj postupak je u završnoj fazi, ali je u ovom trenutku malo verovatno da će kineski tehnološki gigant dobiti pristup tržištu SAD.

Srušio se američki F-18 Super Hornet! Više o tome OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA