Najnovije

GRMEĆE MOĆNA MAŠINA: Kinezi sa kopijom sovjetskog tenka T-54 osvajaju Afriku!

Kinezi remontovali i modernizovali Tip-59 (kopiju sovjetskog tenka T-54A) i ponudili ga siromašnim afričkim i azijskim državama.

Kineski tenk T-59 (Foto: Jutjub)

Tenk će biti opremljen glatkocevnim topom u kalibru 125mm, dinamičkom oklopnom zaštitom i novim pogonom koji će generisati 800 konjskih snaga.



Krajem prošlog meseca u kineskog gradu Tjenčinu je održan sajam naoružanja i vojne tehnike DVEX-2019. Pored prisustva velikog broja različitih tipova nove i unapređene borbene tehnike, Kinezi su prikazali i modernizovani tenk Tip-59, koji je praktično demonstrirao svoje tehničke sposobnosti na vojnom poligonu koji je integralni deo ove manifestacije- prenosi internet portal RG.



U ovom momentu, oklopno-mehanizovane jedinice koje se nalazi u sastavu kineske vojske raspolažu sa oko tri hiljade ovih tenkova. Kinezi u poslednje vreme postepeno zamenjuju ove tenkove savremenijim rešenjima.

Međutim, Kinezi nemaju nameru da zamenjenu tehniku „izrežu“ i pošalju na otpad. Kineski inženjeri su za ove tenkove napravili solidan projekat remonta i modernizacije, i tako sređene ih ponudili stranom tržištu. Ovaj tenk je sasvim korektno rešenje za siromašne države koje sebi ne mogu da priušte najsavremenije tipove osnovnih borbenih tenkova, a istovremeno žele da imaju solidne oklopne jedinice u redovima svojih armija.

Na primer, prošle godine je postalo izvesno da je na modernizovane tenkove „oko“ bacio Bangladeš. Ova zemlja ima nameru da od Kine kupi oko 300 modernizovanih „pedeset devetki“. Pored Bangladeša, i Tanzanija je namerena da nabavi dodatnu količinu ovih tenkova.

Ovi tenkovi po svojim tehničko-taktičkim karakteristikama ne odstupaju mnogo za modernijim tenkovima Tip 96A.

Kineski konstruktori su umesto standardnog olučenog tenkovskog topa u kalibru 100mm, na modernizovanu verziju tenka Tip-59 integrisali glatkocevni tenkovski top kalibra 125mm opremljenog sistemom za automatsko punjenje granata. Ova kapitalna modifikacija je znatno povećala vatrenu moć tenka. Pored osnovnog naoružanja, Kinezi su ovaj tenk opremili i sa novim nišanima.

Jedan od zahteva u projektu modernizacije „pedesed devetke“ bio je i povećanje nivoa oklopne zaštite tenka. U vezi sa tim, kineski inženjeri su na osnovni oklop dodali elemente dinamičke zaštite. Takođe, poboljšana je i pokretljivost tenka integracijom novog motora snage 800 „konja“. Unutar tenka su instalirani i savremeni sistemi veze.

Pored gore pomenutih zemalja, u poslednje vreme je za nabavku ovog tenka zainteresovano i nekoliko afričkih država.

Pročitajte OVDE kako je Sergej Šojgu saopštio loše vesti Vladimiru Putinu.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA