Najnovije

Zabrana Prištine za Beograd - odmazda, ludilo, poslednji ekser u sanduk dijaloga?

Iz Beograda stižu oštre reakcije na zabranu ulaska srpskim zvaničnicima na Kosovo. Odmazda, ludilo, poslednji ekser u mrtvački sanduk dijaloga - termini su kojima zvaničnici Srbije opisuju najnovoju odluku iz Prištine.

Dačić (Foto: Jutjub)

Na Kosovu nova rampa za zvaničnike Srbije. Ni predsedniku, ni ostalima, ubuduće neće biti dozvoljen ulaz.

"Ovo je odmazda. Ovo je pokušaj da svoj bes iskale na Srbima sa prostora Kosova i Metohije, pokušavajući da prekinu svaku vezu između njih, Vlade Republike Srbije i njihovog predsednika", rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, potez Prištine ocenjuje kao još jedan od poslednjih klinova u mrtvački sanduk bilo kakve ideje o dijalogu.

"Ima li granice tom ludilu? Hoće li neko reći dosta pre nego što ceo region ode u tragediju, upitao je Đurić.

Da spreči tragediju, zvaničnici iz Beograda očekuju od međunarodne zajednice. Sa jednim njenim delom, kolegama iz Evropske unije, šef diplomatije razgovarao je u Poznanju, upravo u danu kada je Priština uvela zabranu ulaska srpskim zvaničnicima.

"To nije uvreda Srbiji, to je šamar za Evropsku uniju, za međunarodnu zajendicu. Ja sam potpisao Brisleski sporazum i što sam ga potpisao? Što sam ga potpisao, ako pet, šest godina nakon toga neko kaže ma nećemo mi to uopšte da ispunimo", pita se ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ono što zvaničnici u Beogradu vide kao šamar Evropskoj uniji, ludilo i odmazdu, prištinske vlasti objašnjavaju kao reakciju na propagandu, lažne vesti i hibridno delovanje Srbije prema Kosovu.

"Hibridno delovanje Srbije prema Kosovu? Oni vrše hibridno delovanje opstrukcijom rešavanja ubistva Olivera Ivanovića", odgovara na optužbe iz Prištine Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo.

Milovan Drecun tvrdi da zabranom ulaska srpskim zvaničnicima, prištinske vlasti skreću pažnju sa pitanja koje im je predsednik Srbije uputio u vezi sa Fljorimom Ejupijem.

"To je poznata stvar da je on učestvovao u likvidacijama koje je naređivao Kadri Veselji kao šef ŠIK-a. Ejupi povezuje ubistvo Olivera Ivanovića sa ŠIK-om", tvrdi Drecun.

Na osnovu čega vi povezujete tu grupu sa ubistvom Olivera Ivanivića, imate li dokaze?

Drecun: Postoje sumnje.

Dok sumnje iz Beograda vode ka Ejupiju, a sumnje iz Prištine ka Radojičiću, nije izvesno da li će putem koji vodi iz Beograda na Kosovo uskoro krenuti ijedan zvaničnik.

Rasim LJajić sigurno neće.

"Pa čuo sam da ne mogu, da je svim zvaničnicima zabranjeno. Pitao sam ministra Kosova da li je stvarno doneta ta odluka, rekao je da je jutros doneta odluka", objašnjava LJajić.

Na pitanje šta je on rekao prištinskom kolegi, LJajić odgovara: "Šta da kažem, da plačem".

"Pa neću ići, šta mogu da uradim, neću da se tučem, neću da plačem., to je jedino što mogu racionalno da uradim", kaže LJajić. 

Sve misterije u vezi sa havarijom ruske podmornice pročitajte OVDE.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA