Najnovije

CRVENI ALARM: Evropi prete superpožari! Pred očima nam se odvija apokalipsa! (VIDEO)

Evropi prete superpožari, navodi se u najnovijem izveštaju Svetskog fonda za očuvanje prirode (WWF).

Požar (Foto: pixabay. com)

To je direktna posledica velikih toplotnih talasa i suša, a za njih su zaslužne sve izraženije klimatske promene. 

Iako je tradicionalno Mediteran regija u kojoj se u Evropi leti prijavi najviše požara, vatrenih stihija koje se brzo šire biće sve više i na severu Evrope. 

Fenomeni

U ovom regionu, koji generalno važi za dosta svežiji, poslednjih godina ima sve više šumskih požara. Prema zvaničnim podacima, godišnje u požarima širom Evrope, bude uništeno 300.000 hektara šuma. U izveštaju koji je objavila španska podružnica Svetskog fonda za očuvanje prirode, navodi se da požari Stari kontinent godišnje koštaju 3 milijarde evra.

Tokom 2017. i 2018. godine zabeleženi su fenomeni superpožara koji se brzo šire zahvaljujući jakom vetru. Ovaj fenomen je u Portugalu, Španiji i Grčkoj usmrtio čak 225 osoba. 

Porast temperatura na globalnom nivou i neodgovarauća lokacija sredstava dovešće do toga da se situacija pogorša u narednom periodu. Trenutna politika prema požarima u divljini koja se bazira na sistemu gašenja je zastarela i neefikasna u borbi protiv superpožara. 

Depopulacija

Neophodno je uvesti preventivne mere, uključujući bolje upravljanje šumama, navodi se u izveštaju. Osim porasta temperatura u izveštaju se navodi da dodatnu opasnost od širenja superpožara predstavljaju depopulacija, haotična i nesređena urbanizacija. 

Najnoviji toplotni talas je, prema poslednjim podacima, odneo 13 života, najviše u Francuskoj. Od početka 2019. godine, širom Evrope je registrovano 1400 požara.

Besne požari na ostrvu Evija

Na Grčkom ostrvu Evija izbilo je nekoliko požara, a vatrogasci i dalje pokušavaju da ih ugase. 

Vatrogasna služba saopštila je da je uhapšen 64-godišnji muškarac zbog sumnje da je uzrokovao prvi požar time što je pokušao da zapali osušeni korov u blizini svoje kuće. 

Požari su izbili u četvrtak popodne u Manikiji, a ubrzo su locirani još na tri lokacije, u Kimi, Pirgri i Agios Georgiosu. U njihovom gašenju učestvuju 225 vatrogasaca, četiri aviona sa vodom, tri helikoptera i još 100 vozila, kao i teška mašinerija.  

Pročitajte OVDE kakve to zastrašujuće rakete ima Kina.

Izvor: Srpski telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA