Najnovije

NEZAPAMĆENI SKANDAL I SRAMOTA ZA OEBS: Usvojena rezolucija o „okupaciji“ Abhazije i Južne Osetije od strane Rusije!

Komitet za politička pitanja i bezbednost Parlamentarne skupštine Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi, na sednici održanoj u nedelju 7. jula, usvojio je rezoluciju u kojoj se Rusija poziva da ukine svoju odluku o priznanju nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije, nazvavši je nezakonitom.

OEBS (Foto: Jutjub)

Autor rezolucije "Stanje bezbednosti i ljudskih prava u Abhaziji, Gruziji i regionu Chinval / Južna Osetija, Gruzija" je gruzijski parlamentarac Sofija Kacarava.

Rezolucijom se osuđuje "degradacija bezbednosne situacije, ljudskih prava i humanitarne situacije na okupiranim teritorijama Gruzije u vezi sa nezakonitim radnjama Rusije, uključujući aktivno povećanje vojnog prisustva i intenziteta vojnih vežbi, podizanje bodljikavih barijera i veštačkih barijera duž linije okupacije, diskriminacija zasnovanih na etničkoj pripadnosti gruzijskog stanovništva koje živi u Abhaziji, Gruziji i regionu Chinval / Južna Osetija, u Gruziji".

"Parlamentarna skupština poziva Rusku Federaciju da ispoštuje osnovne norme i principe međunarodnog prava i da ukine svoju nezakonitu odluku da prizna takozvanu nezavisnost okupiranih teritorija Gruzije", navodi se u dokumentu.

Rezolucija podržava politiku Gruzije i smatra da je ona usmerena na mirno rešavanje sukoba.

U dokumentu se takođe poziva OEBS da udvostruči svoje napore da se ponovo uspostavi punopravno prisustvo OEBS-a u Gruziji uz pristup celokupnoj teritoriji zemlje u okviru njenih međunarodno priznatih granica.

Između ostalog, rezoluciju je podržala ukrajinska delegacija, upoređujući situaciju u Gruziji sa "okupacijom Krima".

"Rusija je priznala Abhaziju i Južnu Osetiju na osnovu slobodne volje naroda Abhazije i Južne Osetije, vođena odredbom Povelje UN-a, Deklaracijom UN-a iz 1970. o principima međunarodnog prava koja se odnosi na prijateljske odnose između država", rekao je Vladimir DŽabarov, prvi zamenik šefa Odbora za međunarodnog poslove Saveta Federacije Rusije.

Predsednik Odbora za međunarodne poslove Državne dume, Leonid Slucki, pozvao je da se sluša mišljenje naroda ovih Republika republika.

Uprkos primedbama ruske strane, rezolucija je usvojena.

U noći 8. avgusta 2008. godine, Gruzija je pomoću VBR sistema "Grad" napala Južnu Osetiju, te su potom gruzijske trupe napale republiku i uništile deo njenog glavnog grada, Chinvala. Rusija, koja branila stanovnike Južne Osetije, od kojih su mnogi ruski državljani, poslala je trupe u republiku i, nakon pet dana neprijateljstava, izbacila je gruzijsku vojsku iz regiona. Moskva je 26. avgusta 2008. godine priznala suverenitet Abhazije i Južne Osetije. Lideri Rusije su u više navrata naveli da priznavanje nezavisnosti dve bivše gruzijske autonomije odražava postojeću realnost i da ne podleže reviziji.

Erdogan kritikovao kineze zbog prava islamskih manjina a sada im i sam okrenuo leđa! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA