Najnovije

STIŽE TOSOČKA! Rusi otkrili novo oružje: Imaće elemente veštačke inteligencije!

Novi ruski teški višecevni bacač raketa „Tosočka“ (ruska klasifikacija „plamenobacač“) će imati elemente veštačke inteligencije i biće znatno kompaktniji-manjih dimenzija u odnosu na svoje prethodnike TOS-1A „Solncepek“/ „Buratino“.Ovo je za internet portal TASS rekao izvor iz ruske vojne industrije.

Tosočka (Foto: jutjub)

„Mi u ovom času testiramo TOS „Tosočka“ koju će se od ranijih verzija odlikovati implementacija elemenata veštačke inteligencije, kao i povećan efektivni domet oruđa. Ovaj sistem je pretrpeo i određene dizajnerske izmene, tako da sada izgleda dosta lepše: poboljšana je njegova ergonomika, tako da ovaj sistem trenutno nema konkurenciju u svetu“- rekao je neimenovani izvor koji dolazi iz ruske vojne industrije

Nedavno je generalni direktor kompanije „Tehmaš“ koja se bavi razvojem ovog sistema rekao da će naredne godine biti završen blok testiranja za novi teški VLR „Tosočka“. Danas je postalo izvesno da će osnovna platforma na kojoj će se bazirati ovaj sistem biti na točkovima, za razliku od prethodnika TOS-1A „Solncepek“/ „Buratino“, koji su bili na gusenicama.

“Platforma-točkaš je izabrana na osnovu borbenih iskustava iz Sirije i Iraka. Pneumatici obezbeđuju izvođenje brzog operativno-taktičkog manevra na velikim udaljenostima. Za razliku od guseničara, ovo vozilo neće zahtevati širu logistiku za svoje transportovanje, kao što su to razne prikolice i tegljači koji se koriste u cilju očuvanja resursa pogonskog motora, ali i zaštite putne komunikacije od oštećenja koje prave teške gusenice. Jednostavno, platforma na točkovima ima daleko duži upotrebni resurs, i svuda stiže na vreme, bez prethodne pripreme”-nedavno je istakao vojni ekspert Aleksaj Leonkov.

O novo raketnom bacaču je pisao i nemački list „Štern“. Oni si saopštili da se u Rusiji radi na modifikaciji TOS-2 koja će biti instalirana na platformi „Armate“ ili na jedinstvenoj borbenoj platfori „Bumerang“ s tim što se prototip već nalazi u proizvodnji. Časopis piše da takav bacač plamena više niko nema osim Rusije i regularne sirijske vojske.

Kako su Rusi danas razbili dve grupe džihadista u Siriji, pogledajte OVDE.

Izvor: bog-rata. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA