Najnovije

„Tirana i Priština bojkotom Samita u Sarajevu započele zajedničku spoljnu politiku“

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je večeras da bojkot dolaska Kosova i Albanije na samit u Sarajevu predstavlja implementaciju najavljene zajedničke spoljne politike Prištine i Tirane.

Rama i Haradinaj (Foto: Jutjub)

On je to rekao za Klix i dodao da je delegacija Kosova nedavno podnela zahtev za vize i da to govori kako je očigledno postojala namera da dođu na samit.

– Mi smo zahtev obradili i izdali vize za Pacollija i njegovu delegaciju. Šta se u međuvremenu desilo zaista ne znam, ali ovo je prvi put od kako sam ja učesnik ovakvih sastanaka u okviru SEECP-a i Zapadnog Balkana da se jedan sastanak bojkotuje i svesno ne dolazi – rekao je Crnadak.

Prema njegovim rečima, iznenadila ga je vest da je i delegacija Albanije otkazala dolazak u Sarajevo 8. i 9. jula, istučući da je to „vrlo nekorektno“.

– Ne znam sa čim se oni solidarišu. Mi smo uredno pozvali, u skladu sa standardima SEECP-a, delegaciju Prištine. Ovo što je uradila Albanija jedino mogu zaključiti da se implementira ono što je nedavno najavljeno, a to je da će Priština i Tirana voditi zajedničku spoljnu politiku u narednom periodu. Očigledno je ovo početak implementacije toga – zaključio je Crnadak.

Upitan koliko će neprisustvo Albanije i Kosova uticati na delovanje Procesa saradnje zemalja Jugoistočne Evrope i kakva se poruka šalje regionalnoj saradnji, Crnadak kaže da to nije poruka BiH već Evropskoj uniji.

– Mislim da je ovo ozbiljan udarac Procesu saradnje, ali javnost mora da zna da ovo što se dešava nije poruka Bosni i Hercegovini nego Evropskoj uniji – ocenio je Crnadak.

Koncert ustaše Tompsona zabranjen u Sloveniji! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA