Najnovije

U TOM GRMU LEŽI ZEC: Evo zašto je Merkelova javno pohvalila Vučića! Opozicija kaže da joj ovakva srpska vlast savršeno odgovara!

Nemačka kancelarka Angela Merkel je svesna ljutnje zvaničnog Beograda, predvođenog predsednikom Aleksandrom Vučićem, na Zapad, zbog činjenice da ni Berlin ni Pariz nisu dovoljno „pritisli“ Prištinu da ukine takse na robu iz Srbije, pa nastoji da ublaži situaciju i na neki način da ohrabri Srbiju, tvrde nezvanično izvori iz diplomatskih krugova, komentarišući jučerašnju javnu pohvalu Merkel na račun naše države.

Vučić i Merkel (Foto: Jutjub)

Ta političarka je u izlaganju na samitu o Zapadnom Balkanu u Poznanju istakla da je region Zapadnog Balkana „dobro napredovao“ na polju ekonomskog rasta, i posebno istakla Srbiju, uz opasku: „Ne želim da pominjem nikoga pojedinačno, ali je u Srbiji ostvaren veoma pozitivan razvoj“.

Kako naglašavaju pojedine diplomate, takvom retorikom Angela Merkel je poslala „važan simbolički signal Srbiji da nastavi da sprovodi reforme, ali njena poruka neće imati praktičan značaj, imajući u vidu zastoj u pregovorima o Kosovu i „nemoć Nemačke da privoli kosovsku vladu da ukine takse“. RTS je preneo da se srpska premijerka Ana Brnabić susrela juče sa nemačkom kancelarkom na samitu u Poznanju „u pauzi između plenarne sednice i radnog ručka“ i objavio je njihovu zajedničku fotografiju na svom portalu.

Borko Stefanović, bivši zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Srbije i aktuelni potpredsednik Stranke slobode i pravde, ocenjuje da pohvala Angele Merkel Srbiji „samo potvrđuje da čak i nemačka kancelarka može biti žrtva lažnih vesti i propagande“.

– Sa druge strane, zašto bi se Berlin udubljivao u tačnost podataka našeg režima ako Nemačka ima solidan i, nažalost, stabilan priliv našeg stanovništva, koje beži iz Srbije u potrazi za boljim životom, koji ovde postoji samo u režimskim tabloidima. Naime, žao mi je što Nemačka ne zna da Srbija ima najniži rast bruto domaćeg proizvoda u regionu, pad industrijske proizvodnje, najniže plate i penzije i endemsku korupciju i kriminal, navodi Stefanović.

Bojan Pajtić, bivši predsednik Demokratske stranke, komentariše da „posle ove izjave možemo očekivati navalu nemačkih radnika i svršenih studenata, koji će, trbuhom za kruhom, doći u Srbiju“.

– Šalu na stranu, Merkelovoj ovakva srpska vlast savršeno odgovara. Imamo predsednika države koji šeni pred njom, ogroman odliv kvalifikovane radne snage, koja od ovakve vlasti beži u Nemačku, zbog čega ta država, kada se izračuna cena školovanja, praktično dobija donaciju Srbije u vrednosti od više stotina miliona evra godišnje, pri čemu Nemce leče i lečiće naši lekari i medicinske sestre, a nas će lečiti vrač pogađač.

Oštre i tačne ocene Evropske komisije o užasnoj korumpiranosti vlasti u Srbiji, o odsustvu pravne države, zarobljenim medijima i suspendovanim institucijama, nanele su štetu Vučiću, a on još uvek ima obavezu da isporuči Merkelovoj ono što je obećao da bi došao na vlasti. Zato ga je malo i pohvalila, u oblasti u kojoj manipulisanjem podacima možete ekonomski razorenu zemlju, kao što je Srbija, da prikažete maltene kao ekonomskog tigra, konstatuje sagovornik Danasa.

Pajtić napominje da se u „Srbiji smanjuje zaposlenost jer gotovo 100.000 ljudi godišnje pobegne iz ove zemlje – to je tragična činjenica, a u procene Merkelove o velikom uspehu srpske vlasti ću poverovati kada ona donese odluku da svoje penzionerske dane provede u Srbiji, jer smo prešišali i Nemačku koliko nam dobro ide“.

Nemačka kancelarka je uoči „liderskog sastanka“ u Poznanju izjavila da i „dalje vidi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana“, ali da je prethodno potrebno prevazići brojne tenzije i ispuniti uslove. Na samitu, održanom u okviru Berlinskog procesa, učestvovali su, između ostalog, premijeri Hrvatske, Slovenije, Francuske, Velike Britanije, a Kosovo je predstavljao Ramuš Haradinaj… Teme skupa bile su regionalna saradnja, infrastrukturno povezivanje, ekonomska saradnja…

Premijerka Ana Brnabić je odgovarajući na pitanja novinara u Poznanju naglasila da „zemlje regiona moraju da se više fokusiraju na to što mogu međusobno da urade i da se pomere od populizma“, saopštila je Vlada Srbije.

– Najlakše je biti populista, ali da nije dobro za region, građane i naše evropske integracije… Moramo biti racionalniji, pragmatičniji, hrabriji i ne smemo donositi populističke odluke, zato što će to dovesti do toga da region koji je, nažalost, još uvek rovit, ne bude atraktivan za Evropu i investitore… Srbija ima veliki interes da region izgleda drugačije, da bude stabilniji, da bude bolje povezan i da pre svega mladim generacijama pruži drugačiju perspektivu, poručila je Brnabić.

Predsednica vlade je, takođe, izrazila očekivanje da će fokus tokom hrvatskog predsedavanja EU biti na proširenju Unije, kao što je to ranije najavio premijer te zemlje Andrej Plenković, čiju posetu Beogradu, kako je naglasila, uskoro očekuje. „Očekujemo uskoro posetu premijera Plenkovića, koji će, koliko sam informisana, obići region i verujem da ćemo imati dobre razgovore“, rekla je Brnabić.

„Licemeran odnos“ prema Skoplju

Pojedine zapadne diplomate ocenjuju za Danas da je samit u Poznanju još jednom „pokazao licemeran odnos“ EU prema Severnoj Makedoniji. Kako preciziraju, evropski komesar Johanes Han je ocenio da ceo region treba da sledi primer Severne Makedonije, a toj državi još nije odobren početak pregovora o članstvu u Uniji. „Tehnokratska elita u Briselu, kao i političke elite u državama poput Nemačke, Francuske i Holandije odbijaju da daju zeleno svetlo da Severna Makedonija počne pristupne pregovore, a, istovremeno se u javnim nastupima političara iz EU naglašava kako je Severna Makedonija ostvarila istorijski napredak potpisivanjem sporazuma o imenu države sa Grčkom… Zbog takvih dvostrukih aršina Evropske unije moguće je da će Severna Makedonija potražiti saveznike na drugoj strani“, smatraju predstavnici diplomatskih krugova.

Pročitajte OVDE kakvo rešenje za Balkan predlaže bivši šef CIA.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA