Najnovije

BALKANSKI RAT SE PONAVLJA: Srbija i Bugarska u klinču! Ambasadori hitno pozvani na raport! Kako će se ovo završti?

Ambasador Srbije u Bugarskoj Vladimir Ćurgus bio je danas na razgovoru u ministarstvo spoljnih poslova te zemlje povodom komentara ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o bugarskom premijeru Bojku Borisovu.

Bugarski premijer Bojka Borisov (Foto: jutjub)

BTA prenosi saopštenje bugarskog ministarstva navodeći da je na sastanku Ćurgusu rečeno da je Dačićeva izjava neprihvatljiva i da nije u skladu sa bugarskim očekivanjima o prijateljskim i dobrosusedskim odnosima.

Bugarska strana očekuje da se takve izjave neće ponoviti ubuduće, navodi se u saopštenju ministarstva.

U Ministarstvo spoljnih poslova u beogradu, po nalogu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, pozvana je privremena otpravnica poslova u ambasadi Bugarske u Srbiji Iva Kruleva radi razjašnjenja situacije koja je nastala posle istupanja bugarskog premijera Bojka Borisova.

Još jednom je istaknuto da je ova izjava premijera Borisova neprihvatljiva, jer nije tačna, a tiče se najznačajnijeg pitanja za svaku zemlju, pitanja teritorijalnog integriteta, navodi Ministarstvo spoljnih poslova.

“Ta izjava nije u skladu sa očekivanjima Republike Srbije o prijateljskim i dobrosusedskim odnosima. Ponovljeno je da se Srbija nada da se takve izjave neće ponoviti ubuduće. Stav EU nije nezavisno Kosovo i toga bi svi trebalo da se pridržavaju.” - dodaje se u saopštenju MSP-a.

U otvorenom razgovoru srpska strana izrazila je iznenađenje zbog poziva koji je ovim povodom upućen ambasadoru Srbije u Sofiji.

Ponovljena je spremnost Srbije da nastavi da razvija i produbljuje dobrosusedske odnose sa Bugarskom i još jednom istaknuta zahvalnost na podršci koju Bugarska pruža našoj zemlji na putu ka EU.

Podsetimo, sve je počelo izjavom Bojka Borisova na konferenciji za novinare na samitu o Zapadnom Balkanu u Poznanju gde je rekao da bi Žosep Borel, kao budući šef diplomatije EU, trebalo da zastupa stav cele Unije i da bi, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova a druge države članice priznaju, u skladu s tim trebalo da postupa. Ministar Dačić poručio je tada Borisovu da stav Evropske unije nije da je KiM nezavisno i da bugarski premijer, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU.

Na koje provokativne mere Prištine Rusija upozorava, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA