Najnovije

IRAN UPUTIO ULTIMATUM EVROPI: Septembar je poslednji rok za spas nuklearnog dogovora

Iranski ultimatum upućen Evropi glasi: vaša poslednja šansa za spasavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine ističe u septembru!

Rohani (Foto: president.ir)

Teheran od ponedeljka obogaćuje uranijum sa više od 4,5 odsto (dok taj dogovor predviđa gornju granicu od 3,67 odsto). Iranska agencija za atomsku energiju navela je da je taj stepen obogaćivanja uranijuma dovoljan za potrebe goriva za jedinu iransku nuklearnu centralu.

Najnovija odluka Irana je odgovor na jednostrano povlačenje SAD iz tog sporazuma pre godinu dana i na ponovno uvođenje oštrih sankcija Iranu. Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključio je u Beču Iran sa šest velikih sila - SAD, Rusijom, Kinom, Francuskom, Velikom Britanijom i Nemačkom.

Portparol ministarstva spoljnih poslova u Teheranu Abas Musavi, tvrdi da Iran više neće nuditi nove rokove i da su narednih 60 dana - poslednji. On je dodao da je njegova zemlja još otvorena za pregovore sa evropskim partnerima i da se nada da će biti preduzeti dalji koraci ka implementaciji ranije dogovorenog.

- Za Iran bi bilo bolje da bude pažljiv - izjavio je američki predsednik Donald Tramp na aerodromu u NJu DŽerziju.

On nije precizirao koje bi korake SAD mogle da preduzmu, ali je rekao: "Iran čini mnogo loših stvari". Državni sekretar Majk Pompeo poručio je da će najnovija ekspanzija iranskog nuklearnog programa voditi ka "daljoj izolaciji i sankcijama".

- EU je pozvala Iran da obustavi obogaćivanja uranijuma preko granice utvrđene međunarodnim sporazumom - izjavila je portparolka EU Maja Kocijančič i dodala da je EU veoma zabrinuta.

Minulog vikenda, zvaničnici u Teheranu, najavili su da će "preduzeti sve da smanje usklađenost sa sporazumom nakon isteka krajnjeg roka". Iran je prethodno objavio da je blizu dozvoljene granice proizvodnje uranijuma i da će je premašiti. Teheran time pritiska evropske partnere da nađu način da zaobiđu američke sankcije i pruže mu obećanu ekonomsku pomoć.

Nemačka zasad neće preduzimati mere protiv Irana, jer čeka izveštaj inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o tvrdnjama Teherana da obogaćuje uranijum iznad nivoa dozvoljenog nuklearnim sporazumom. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rajner Brojl rekao je da IAEA još nije objavila izveštaj, ali će to učiniti "u narednim danima, a ne nedeljama".

Peking: Kriva Amerika

Kina je u ponedeljak izrazila žaljenje zbog iranskog kršenja nuklearnog sporazuma i za krizu okrivila SAD i američku politiku "maksimalnog pritiska" nakon istupanja Vašingtona iz sporazuma. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je sporazum opisao kao jedini realističan i efikasan način za rešavanje iranskog nuklearnog pitanja i smanjenje tenzija.

Rusi i Sirijci udarili svom snagom po teroristima! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA