Najnovije

RUSI OLADILI MILOGORCE: Mogli smo da sarađujemo, ali vi ste se okrenuli Zapadu! Negirate istoriju, prekidate veze sa Srbima...

Crna Gora i Rusija imaju značajan potencijal za interakciju, ali se te mogućnosti ne koriste, jer je zvanična Podgorica izabrala bezalternativni prozapadni kurs razvoja, ocenjeno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Milo Đukanović (Foto: Jutjub)

“Nažalost, te mogućnosti se ne koriste”, odgovoreno je iz Odeljenja za informisanje i medije ruskog Ministarstva.

“Praksa pokazuje da pokušaji formiranja sopstvenog nacionalnog identiteta isključivo na osnovu poricanja istorijskog iskustva, prekida veza sa susedima i nade u svetlu evroatlantsku budućnost, vode samo do povećanja konfrontacije u regionu, koji je, i bez toga, opterećen brojnim izazovima”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Iz tog resora su istakli da se nadaju da će se stvoriti uslovi za povratak razvoja rusko-crnogorskih odnosa na uzajamno korisnim osnovama.

Dobri odnosi Crne Gore i Rusije narušeni su nakon zaokreta crnogorske vlasti ka Zapadu i odluke da državu vodi ka članstvu u NATO, kao i odluke da se u potpunosti pridruže sankcijama EU protiv Rusije.

Te odluke su naišle na veliko protivljenje Rusije, pa je 2017. godina, posebno do juna, kada je Crna Gora i zvanično postala 29. članica NATO-a, protekla u objavljivanju “oštrih” saopštenja iz ruske Vlade.

Saopštavano je da u Crnoj Gori postoji neprijateljski odnos prema Rusima i da je produženje bezviznog režima za Ruse na 90 dana samo lukavstvo, da su tvrdnje o mešanju Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore potpuno neosnovane...

Te godine ruskim građanima su upućivani pozivi da više ne putuju u Crnu Goru jer tamo vlada opšta antiruska histerija kojom rukovodi vlast u Podgorici, a koju su u Kremlju optuživali za antiruski stav i politiku.

Najveći izazovi između dve zemlje nastupili su nakon nakon hapšenja optuženih za pokušaj nasilne smene vlasti u Crnoj Gori na izborima u oktobru 2016. godine. Prema optužnici crnogorskog Specijalnog tužilaštva, prvobitni organizatori “državnog udara” su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Aleksandar Popov, kojima se sudilo pred Višim sudom u Podgorici.

Viši sud je 9. maja, između ostalih, osudio Popova na 12, a Šišmakova na 15 godina zatvora zbog krivičnog dela “stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju”.

Nakon presude, iz Odeljenja za informisanje i medije ruskog Ministarstva inostranih poslova je saopšteno da presuda Višeg suda u Podgorici “ne ostavlja nikakvu sumnju u politizaciju crnogorskog sistema pravde i njegovu podložnost manipulacijama spolja”, te da samo može pogoršati rusko-crnogorske odnose, koji su već na najnižoj tački u njihovoj istoriji.

Početkom jula ove godine je sa sastanka predsednika Mila Đukanovića i odlazećeg ambasadora Rusije u Crnoj Gori Sergeja Gricaja, saopšteno da današnji karakter rusko-crnogorskih odnosa ne odgovara duhu vekovnih i tradicionalno prijateljskih veza.

"Sagovornici su ukazali na neophodnost preduzimanja zajedničkih napora za popravljanje situacije i za izgradnju bilateralnog dijaloga od obostranog interesa za narode ove dve zemlje", saopšteno je tada iz Đukanovićevog kabineta.

Pročitajte OVDE kako samoorganizovane grupe po Sloveniji love migrante.

Izvor: Vijesti

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube