Najnovije

TURCI IZGRADILI ČUDO OD AUTO-PUTA: Skraćuje putovanje za 5 sati, projekat vredi 11 milijardi dolara, a država nije potrošila ni cent! (VIDEO)

Tokom vikenda svečano je otvoren 426 kilometara dug auto-put između Istanbula i Izmira čime će se vreme putovanja između ove dve primorske metropole smanjiti za oko pet sati. Sastoji se od 384 km auto-puta i 42 km pristupnih puteva.

Turski autoput (Foto: Jutjub)

Mega-projekat koji povezuje najveći turski grad po broju stanovnika Istanbul, sa trećim najvećim gradom Izmirom, na egejskoj obali, skraćuje putovanje sa 8,5 sati na oko 3,5 sata.

Takođe, sama razdaljina je tako skraćena za oko 100 kilometara.

Zanimljivo je da turska država nije potrošila nijedan cent na projekat vredan 11 milijardi dolara, budući da je projekat finansiran kroz džoint-venture poduhvat po modelu Build-Operate-Transfer (BOT), uz koncesiju na nešto više od 22 godine.

Putarina je oko 46 evra, međutim, građani su izračunali da bi vožnja u jednom pravcu, duž celog puta, bila 119 evra, uključujući i gorivo.

Dva Turčina su rešila da isprobaju novi auto-put, a od Istanbula do Izmira im je trebalo 5 sati, a potrošili su oko 33 evra samo na gorivo. Međutim, i sam turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da je moguće preći tu deonicu za 3,5 sati u normalnim vremenskim uslovima.

Pročitajte OVDE šta je to S. Koreja učinila i pokazala da nimalo ne haje za Trampa.

Izvor: Kurir/Daily sabah

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA