Najnovije

KLJUČA NEZADOVOLJSTVO ŠIROM SVETA: Posledice trgovinskog rata SAD i Kine oseća cela planeta!

Ekonomske perspektive su se pogoršale u svim delovima sveta tokom leta zbog eskalacije trgovinskog spora između Sjedinjenih Država i Kine, pokazali su danas objavljeni rezultati jednog istraživanja.

Tramp i Đinping (Foto: Jutjub)

Kvartalna anketa nemačkog ekonomskog instituta "Ifo" u kojoj je učestvovalo gotovo 1.200 stručnjaka iz više od 110 zemalja sveta, ukazala je i na veće nezadovoljstvo kompanija aktuelnom poslovnom situacijom i na pogoršanje perspektiva vezano za budući period.

Indeks poslovnog poverenja koji meri "Ifo" pao je na minus 10,1 poen u trećem kvartalu sa minus 2,4 poena.

Za razvijene ekonomije i azijske zemlje u razvoju, stručnjaci su revidirali naniže svoje procene aktuelne situacije i buduća očekivanja, dok je u državama Latinske Amerike, Zajednice nezavisnih država, Bliskog istoka i Severne Afrike negativnija samo procena aktuelne situacije, a procene za naredne mesece su uglavnom ostale nepromenjene.

- Stručnjaci očekuje znatno slabiji rast svetske trgovine - izjavio je predsednik instituta Klemens Fuest dodajući da su trgovinska očekivanja trenutno na najnižem nivou od izbijanja tarifnog sukoba prošle godine. - Ispitanici takođe očekuju slabiju privatnu potrošnju, niže investicione aktivnosti i smanjenje kratkoročnih i dugoročnih kamatnih stopa.

Albanci imaju svoju etnički čistu jedinicu u ID-u! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA