Najnovije

DODIK: NATO je bombardovao Srbe, Srpska nikad neće prihvatiti članstvo

O vojnim pitanjima se u Predsedništvu odlučuje konsenzusom, a konsenzus se po pitanju članstva u Alijansi ne može postići.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nema nametnute BiH i da ona može biti samo dogovorena, pa tako nema ni nametnutog članstva u NATO, jer je Republika Srpska strana koja se pita i koja na tako nešto nikada neće pristati.

"Danas je veoma jasno da nije dobrodošao ni kandidatski status u NATO-u koji muslimani-Bošnjaci pokušavaju da izlobiraju, a pogotovo nije moguće doneti odluku da se BiH priključi tom savezu. To se neće desiti na legalan način", poručio je predsednik Srpske.

Na pitanje da prokomentariše apel Denisa Bećirović NATO-u da uputi poziv BiH za članstvo i da se vrati u vojne baze u BiH, Dodik je u telefonskoj izjavi Srni iz Pariza naveo da je očigledno da je Bećirović sklon raznim zloupotrebama, pa i zloupotrebi pozicije bošnjačkog člana Predsedništva BiH, jer on ne predstavlja BiH ni u jednom segementu, već je samo jedan među istima.

"Bećirović je ostrašećni muslimanski, bošnjački lobista koji misli da je samo program koji on zagovara u interesu BiH i zato i pravi lažne kovanice da su gotovo svi građani u BiH za NATO integracije, što je obična laž", naglasio je Dodik.

On je naveo da zvanične politike BiH za pridruživanje NATO-u nema, a da Srpska neće glasati za tako nešto, niti će se o tome izjašnjavati.

"Mi smo jasni u svom određenju i rekli smo da možemo da sarađujemo, a vidimo da i NATO zloupotrebljava procese saradnje tako da bi i to moglo da se zamrzne, odnosno da se prekine bilo kakva saradnja bez obzira na njihove prepotentne stavove", naglasio je Dodik.

On je naveo da je Bećirović u Briselu još jednom zloupotrebio i iskoristio svoju poziciju, te da se bez razloga tamo "busa" da je nešto napravio. Kada se, međutim, pročita šta je rekao generalni sekretar Alijanse Jens Stoltneberg – vidi se da je jasno da to zavisi od zemlje i odluke koju ona donese.

"Ako je mislio na BiH, a verujem da jeste, BiH neće doneti odluku o članstvu, niti će prihvatiti kandidaturu za članstvo u NATO", poručio je Dodik.

On je ocenio da bi bilo krajnje vreme da se spuste tenzije u ovako složenoj i veoma rovitoj situaciji izazvanoj nametanjima odluka Kristijana Šmita, što je i dovelo do potpunog raskola u vladajućoj strukturi na nivou BiH, tako da je veoma suvišno "Bećirovićevo junačenje i pokazivanje nekih lažnih mišića".

"Mogu da razumem da je to njegov stav koji se tiče pozicije muslimana - Bošnjaka u BiH, pa čak delom i Hrvata, ali to nije stav Republike Srpske. Bećirović bi trebalo da zna da se o vojnim pitanjima u Predsedništvu odlučuje konsenzusom, a tog konsenzusa nema, niti se može postići. Kao neko ko je jednak među istima, jer su članovi Predsedništva jednaki, Bećirović bi trebalo da uvažava tu situaciju i da je dalje ne komplikuje. Ali, očigledno on je odlučio suprotno, da uvek nešto komplikuje i nameće", naglasio je Dodik.

Predsednik Srpske je rekao da "naravno da NATO može svašta da uradi, posebno nakon ovoga što prizivaju muslimani".

"Ali, NATO je bombardovao Srbe jednom i nikada nam više to ne treba. Mi ne možemo iz tog razloga da prihvatimo članstvo i mislim da je to pricipijelan i politički korektan stav, imajući u vidu da smo mi struktura koja se pita u BiH u vezi sa vojnim savezima", istakao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska jasno rekla da je neutralnost prema bilo kojem vojnom savezu njen stav koji stalno zastupa.

"Ovo što radi Bećirović nije dobar posao ni za njegovu BiH. Mislim da ćemo, kad se vratim iz Pariza, morati da sednemo i vidimo kako da redefinišemo rad komisija i bilo kojeg tela koje sarađuje sa NATO. Ako oni misle da mogu da rade na osnovu lažnog predstavljanja Bećirovića i da se tako ponašaju, onda to govori o njihovoj aroganciji. Ali, našu saglasnost za to pitanje neće dobiti nikad“ zaključio je Dodik.

VUČIĆ ISPRIČAO DA MU SE VUK JEREMIĆ JAVIO DA POMOGNE: Sad se oglasila Narodna stranka sa istinom

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA