Najnovije

RUSI ŠALJU JOŠ TENKOVA U SIRIJU: Asadova vojska spremna za napad!

Sirijska vojska pojačava svoje jedinice, za koje se očekuje da će uskoro učestvovati u antiterorističkoj ofanzivi u severnoj Hami i južnom Idlibu. Lokalne i ruske agencije kažu da je pokretanje kampanje koja ima za cilj oslobađanje južnog džepa terorističke enklave i grada Kan Šejkun, pri čemu će ruski tenkovi čekati kretanje na bojnom polju.

Ruski tenk (Foto: mil.ru)

Sirija je poslala veliki konvoj elitnih snaga i vojne opreme južno od provincije Idlib kao rezultat sledeće antiterorističke ofanzive, javio je u ponedeljak lokalni AMN, napominjući da šalje vojna pojačanja.

Novo raspoređivanje sirijske vojske u Idlibu dolazi nedelju dana nakon što su vladine snage najavile nastavak antiterorističkih operacija u pokrajini, reakcija na ponovljena kršenja primirja od strane terorističkih grupa koje su pokrenule sporadične napade na stambena područja u susednim gradovima i na linijama fronta vladinih snaga.

U tom kontekstu, sirijske snage su tokom nedelje uspele da povrate kontrolu nad nekoliko lokacija u južnom Idlibu i susednoj Hami, kao što su Tal Melah, Al Jabina, Hasraj, Al Arbain, Al Zakata, Al Sakera i Al DŽesta.

Rusija šalje tenkove u Siriju

U slučaju da ekstremisti i dalje vrše oružane provokacije, ruska vlada je izrazila podršku mogućoj ofanzivi u Idlibu. Poslednjih dana Moskva je poslala više oružja i tenkova u Siriju.

Ruski brod Azov 151 klase Ropuča, pun vojnih tenkova i oklopnih transportera, slikan je u ponedeljak dok je prolazio Bosforski moreuz, krećući se ka Sredozemlju, gde Moskva ima mornaričku bazu Tartus u zapadnoj Siriji. Ovaj brod je deo konvoja Sirija Ekpres od 2015. godine, prevozeći vojnu opremu i oružje do sirijske vojske.

Ruska vojna pojačanja podudaraju se sa pripremama Sirije za kontraterorističke operacije u Idlibu, poslednjem velikom uporištu terorističkih i oružanih grupa u arapskoj zemlji, čije bi puštanje označilo kraj rata u Siriji.

Moskva je više puta izrazila podržala ofanzivu na teroriste u Idlibu i odbacila pritisak zapadnih zemalja da spreče antiterorističku operaciju Sirije i Rusije na ovom području arapske države.

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid Al-Moalem rekao je krajem jula da Damask već kontroliše više od 80% teritorije i ponovio spremnost sirijske vlade da povrati kontrolu nad celokupnom teritorijom Sirije.

Što se tiče Turske, iako Ankara formalno protestuje protiv aktivnosti sirijske vojske, ona na terenu ništa ne preduzima kako bi sprečila vladine snage da prodru u Idlib. Turska je trenutno zaokupljena pregovorima sa Sjedinjenim Državama o stvaranju takozvanog bezbednosnog koridora dugog 30 kilometara južno od turske granice sa Sirijom, iz kojeg bi se kurdske snage JPG morale povući u pustinju na jugu. Da li će ovaj sporazum biti sproveden teško je predvideti, jer se Kurdi, kako se očekuje, odbijaju da se povuku.

U međuvremenu, uspeh je postignut u pregovorima Moskve i Ankare u provinciji Raka, gde je 10 naselja prešlo pod vladinu kontrolu bez ispaljenog metka.

"Deset naselja u sirijskoj provinciji Raka našlo se pod kontrolom legitimne vlade zemlje. U toku jednog dana potpisano je 10 sporazuma koji će biti pod nadzorom legitimne vlade SAR ”, navodi se u dokumentu koji je objavilo rusko Ministarstvo odbrane.

Sporazume su potpisala naselja Ajed-Kabir sa 1,2 hiljade stanovnika, Abad sa 3,2 hiljade stanovnika, zapadni, istočni, južni i severni El-Taura sa ukupnim stanovništvom od 8 hiljada ljudi, severni i zapadni i južni Saf-Safe sa ukupno sa 1,3 hiljade stanovnika, a Hnedei sa 6 hiljada stanovnika potvrdio je predstavljanje zajedničke rusko-turske komisije u Siriji. To su arapska sela iz oko Tabke i obližnje vazdušne baze, što sugeriše da će celokupno područje kontrolisati Damask. Turska očigledno ne smeta i dovoljno je povući kurdsku vojsku odatle, ukoliko još uvek bude prisutna.

Radikalni islamisti odsekli glave dvojici vojnika! Otkriveno zašto pribegavaju ovim jezivim metodama! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA