Najnovije

SVI SE PITAJU KOJI JE RAZLOG VELIKE NESREĆE: Da li je rad na novom oružju ubio ruske naučnike?

Više hiljada ljudi prisustvovalo je juče u ruskom gradu Sarovu sahrani petorice nuklearnih inženjera ruske državne korporacije Rosatom, koji su prošle nedelje poginuli prilikom testiranja novog raketnog motora.

Eksplozija u Rusiji (Foto: Jutjub)

Zastave su juče bile spuštene na pola koplja, a u zemlji je proglašena dvodnevna žalost.

Ministarstvo odbrane je od početka tvrdilo da je pozadinsko zračenje ostalo normalno, ali je povećanje nivoa radijacije zabeležen u obližnjem gradu naveo američke stručnjake da posumnjaju da je neuspeli test uključivao rakete na nuklearni pogon.

Stručnjaci sumnjaju da je do radijacije došlo tokom testiranja rakete Burevestnik, jednog u nizu novih strateških oružja o kojima se predsednik Vladimir Putin oglasio prošle godine.

Kremlj nije komentarisao nesreću, a napetost izmađu Vašingtona i Moskve oko kontrole naoružanja pogoršana je ovog meseca nakon raskida važnog nuklearnog sporazuma.

Direktor Rosatoma Aleksej Likačev je tokom pogrebne ceremonije rekao da su poginuli inženjeri bili "pravi heroji države i atomskog programa" i obećao razvoj novih oružja u njihovu čast.

- Bili su ponos naše zemlje. Najbolje odavanje počasti njima biće rad na novim oružjima koja ćemo sigurno završiti - kazao je Likačev.

On nije precizirao na kakvo oružje misli, ali je sugerisao da rade na malom nuklearnom reaktoru.

Zvaničnik Vjačeslav Solovjev potvrdio je da institut radi na "izvorima toplotne ili električne energije koristeći radioaktivne materijale, uključujući fizijske i radioizotopne materijale", prenosi "Moskou tajms".

On je rekao da se slično dešava u mnogim zemljama.

- I Amerikanci su prošle godine testirali mali reaktor. Naš centar nastavlja da radi u tom pravcu. Institut radi i u civilne i u vojne svrhe - kazao je.

Eksplozija u Rusiji povezana s nuklearnim programom? Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA