Najnovije

ZLOGLASNA ZVER SRPSKOG NAORUŽANJA PONOVO U AKCIJI: "Crna Strela" viđena u borbama po Jemenu!

M93 “Crna strela” - Srbija. Ova skoro 1,7m dugačka zver koju proizvodi „Zastava Oružje“ iz Kragujevca, često se može videti na Bliskom istoku, posebno u Jemenu. Tamošnji omaleni borci naprosto obožavaju da se sa njom fotografišu (valjda zbog gabarita), mada za sada nisu poznati efekti modifikovane puške u realnim borbenim dejstvima.

Rat u Jemenu (Foto: Jutjub)

Pojavila se nova fotografija prosaudijskih snaga u Jemenu koje koriste srpske antimaterijalne puške M-93 „Crna strela“ u kalibru 12,7mm. Na slikama se da primetiti da je u pitanju modifikovana verzija puške koja je pre neku godinu viđena i u redovima kurdistanske „Pešmerge“ u Siriji. Očigledno je da se radi o eksportnoj modifikaciji ove puške.

Dalekometna puška M93 “Crna Strela” je konstruisana na osnovama Mauser mehanizma M98, kao dokazano preciznog i pouzdanog sistema repetirnog oružja. Namenjena je eliminisanju različitih vrsta ciljeva na velikim daljinama, do 1800 m i u svim klimatskim i terenskim uslovima.

Teška cev, izrađena metodom hladnog kovanja, iznutra hromirana, obezbeđuje visoku preciznost na velikim daljinama. Uzdužni žljebovi na spoljašnjoj trasi cevi ubrzavaju hlađenje cevi i osiguravaju preciznost u oštrim režimima eksploatacije.

Pored optičkog nišana, puška ima i preklapajuće mehaničke nišane, za nišanjenje na daljinama do 400 m. Gasna kočnica značajno smanjuje (do 62%) trzaj oružja, i olakšava gađanje.Obloga cevi i kundak su izrađeni od polimera, ojačanog staklenim vlaknima. U kundaku su ugrađeni amortizeri, koji umanjuju dejstvo sile trzanja na strelca.Preklapajuće, podesivo, dvonožno postolje može da se prilagodi različitim konfiguracijama terena.

Na osnovu ove puške kragujevački konstruktori oružja su napravili model M-12 „Crno koplje“ kod kojeg je unapređen mehanizam okidanja, integrisan kudak od aluminijuma sa amortizerom, sa preklapajućom nožicom podesivom po visini. Poboljšana je i gasna kočnica koja se nalazi na vrhu cevi, a dodata je i Picatinny šina koja je izrađena zajedno sa sandukom što omogućava postavljanje različitih optičkih nišana.

Separatisti zauzeli luku Aden! Više o tome OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA