Najnovije

TRAMP DONEO KONAČNU ODLUKU: 25. avgusta je kraj!

Američki predsednik Donald Tramp odredio je 25. avgust iduće godine kao krajnji rok za rešenje kosovskog pitanja i navodi da ono uključuje i dogovor o razgraničenju.

Donald Tramp (Foto: Ria)

Krajnji rok za stavljanje tačke na kosovski čvor je 25. avgust sledeće godine, dva meseca pred predsedničke izbore u Americi (u novembru), kada će se Donald Tramp boriti za još jedan mandat u Beloj kući, tvrde mediji bliski Vučiću.

Trampu u kampanji mnogo znači svaka veća pobeda na spoljno-političkom planu, pa je "jasno da bi rešavanje kosovskog pitanja, što u viziji američkog predsednika znači podela Kosova, bilo idealan scenario", ističu oni.

- Tramp po pitanju tzv. Kosova ima najveće poverenje u DŽona Boltona, koji najviše gura ideju o razgraničenju i on je taj koji bi trebalo da priču zaokruži u narednom periodu. Planirao je da sve reši najkasnije u prvoj polovini sledeće godine, međutim, ostavka Haradinaja i skoro, pa izvesni izbori malo je prolongiralo stvar - tvrdi neimenovani izvor tih medija iz diplomatskih krugova.

Potpredsednik parlamenta i jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković kaže da je avgust sledeće godine definitivno krajnji rok, ali do rešenja bi moglo da dođe i pre.

- Problem je što privremene institucije na KiM neće biti konstituisane do kraja godine. Separatisti na KiM računaju da će dobiti na vremenu i da će u SAD pobediti kandidat demokrata, što bi im dalo veći manevarski prostor. Nama bi najviše odgovarao novi Trampov mandat. Vreme do izbora u SAD treba iskoristiti za žestoku ofanzivu i stalnu komunikaciju sa Boltonom, ali i sa Rikerom, Berklijem i ljudima iz Stejt departmenta.

Dolazak Boltona u Beograd i Prištinu biće znak da je rešenje postignuto i da su ostale još samo sitnice. On neće dolaziti dok niži činovnici Stejt departmenta i ambasadori to ne završe, zaključak je medija bliskih predsedniku.

Pročitajte OVDE ko nas to buši iznutra.

Izvor: Alo/Srpski telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA