Najnovije

ANALIZE EKSPERATA: Koliki su potencijali vojne saradnje na liniji Moskva - Ankara?

Turski ministar odbrane Hulusi Akar najavio da će uskoro početi druga etapa isporuke ruskih raketnih PVO sistema S-400 „Trijumf“ ovoj zemlji. Moskva će isporučiti sve ugovorene sisteme do kraja aprila 2020.godine. Ruski vojni eksperti smatraju da se nazire potpisivanje kapitalnog ugovora kada je u pitanju i nabavka borbenih aviona. Turci nemaju drugu alternativu nego da se obrate Moskvi kada su u pitanju letelice 4++ i 5 generacije. Nije isključena ni zajednička proizvodnja borbenih aviona.

Tajip Erdogan i Vladimir Putin (Foto: tccb.gov.tr)

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je u diretnom prenosu televezijskog kanala NTV rekao, da će u bliskom vremenskom roku iz Rusije stići elementi za drugu bateriju protivvazduhoplovnog raketnog sistema S-400 „Trijumf“. Naime, radi se o drugoj etapi isporuke. Prva etapa je završena 25 jula ove godine. Moskva će isporučiti sve ugovorene sisteme S-400 „Trijumf“ do kraja aprila 2020.godine-prenosi ruski internet portal RT. 

Sporazum Moskve i Ankare o nabavci četiri diviziona PVO sistema S-400 potpisan je 2017.godine. Ukupna cena ugovora iznosi 2,5 milijardi američkih dolara, od čega je 55% od ukupne sume pokriveno kreditnim sredstvima koje je obezbedila Moskva. Kako je više puta otvoreno istakao turski predsednik Redžep Tajip Ergdogan, raketni sistemi S-400 „Trijumf“ su neophodni da se ozbiljno osnaži dalekometni ešelon protivvazduhoplovnih jedinica turske armije.

U ponedeljak 12.avgusta, turski novinski list Yeni Safak je saopštio, da Ankara ozbiljno razmatra nabavku ruskih višenamenskih borbenih aviona 4++ generacije Su-35. Kako piše ovaj list, ove letelice se spominju kao moguća alternativa ukoliko dođe do definitivnog raskida posla oko nabavke američkih aviona pete generacije F-35.

Napominjemo da SAD zahtevaju od Turske da odustane od nabavke ruskih sistema S-400 „Trijumf“. Ukoliko se nešto tako ne desi, SAD upozoravaju Tursku da će biti isključena iz programa F-35 u okviru kojeg treba da dobije kontingent od čak 100 ovih aparata. Međutim Erdogan smatra da ove pretnje SAD nisu od kritične važnosti po odbrambenu moć turske armije.Po njegovom mišljenju, odsustvo američkih lovaca pete generacije „neće naštetiti odbrambenom sistemu zemlje od potencijalnih pretnji“.

U Ankari smatraju da potrebe turskog vazduhoplovsta kada je u pitanju nabavka savremenih borbenih aviona, može da obezbedi drugi inostrani partner. Tako je pre nešto više od tri meseca turski ministar spoljnih poslova Mevlud Čavušoglu rekao, da ukoliko dođe do najgoreg scenarija kada je u pitanju nabavka savremene borbene tehnike „Turska obezbediti svoje potrebe na drugom mestu, tamo gde budu ponuđene najbolje tehnologije“.

Oko ovih tema sagovornik internet portala RT je bio novinar časopisa „Arsenal Otečestva“ i vojni ekspert Dmitrij Drozdenko. Delovanje SAD ka Turskoj sve više poprima oblik otvorenih sankcija, bez obzira na činjenicu što je ova država član NATO saveza u kome igra značajnu ulogu.

„Sa stanovišta Ankare, Sjedinjene Države se ponašaju izrazito neprincipijelno : Turska, zajedno s drugim državama investira u program F-35, ali joj Vašington neće isporučiti ono što joj pripada. SAD su po ko zna koji put izdale svoje saveznike. Turska je lišena zakonskih prava zbog poštovanja dogovora sa Rusijom i želje da vodi nezavisnu politiku “, rekao je Drozdenko.

Krajem aprila ove godine, generalni direktor „Rosoboronэksporta“ Aleksandar Mihejev je rekao, da su Moskva i Ankara započele rad na zajedničkom razvoju vazduhoplovnih sistema, ne precizirajući o čemu se radi. Međutim, već sutradan je njegov zamenik Sergej Ladjigin rekao, da državna korporacija provodi sa Turskom „konsultacije“ koji se tiču aviona 4++ i 5 generacije.

Ove izjave prvih ljudi državne korporacije „Rosoboronэksport“ su se mogle čuti i na velikom sajmu naoružanja i vojne tehnike IDEF 2019 koji se održava u Istanbulu. I okviru ovog sajma Rusija je turskim posetiocima predstavila više od 450 modela savremene borbene tehnike i naoružanja, uključujući i maketu avionu Su-35. Nedugo posle toga, u julu mesecu ove godine, prvi čovek korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov je rekao da je Moskva spremna da isporuči ove avione, ukoliko iz Turske stigne odgovarajuća ponuda.

Su-35 je duboko modernizovani super-manevarbilni višenamenski lovac 4++ generacije koji je konstruisan uz pomoć tehnologije pete generacije. Nebesku krstaricu karakteriše veoma kvalitetna avionika koja za osnovu koristi kompleksni kompjuterski informaciono-komandni sistem, novi radar, motore AL-41F1S sa plazmenim sistemom sagorevanja uvećane snage i upravljivim vektorima potiska. Ovi motori po svojim karakteristikama mogu da se primene i na lovcima pete generacije, jer obezbeđuju nadzvučnu brzinu bez dopunskog sagorevanja.

Ruski potpredsednik vlade i dr tehničkih nauka Jurij Borisov je nazvao 35-icu jednim od najboljih operativno-taktičkih borbenih aviona na svetu. Nedavno je svoje borbene sposobnosti ovaj avion potvrdio i u Siriji. U arapskoj republici su posade na avinuma Su-35 izvodile visokoprecizne udare po širokom spektru terorističkih ciljeva na zemlji, ali i obezbeđivale lovačku zaštitu taktičkim bombarderima VKS.

„U ovom momentu Su-35 predstavlja najsavremeniji borbeni avion koji se nalazi u operativnoj upotrebi, izuzimajući naravno lovce pete generacije Su-57. Kod ovog aviona su do maksimuma iscrpljene mogućnosti letelica četvrte generacije, posebno kada je u pitanju nosivost ubojnog tereta i borbeni radijus. Avion je razvijen na bazi lovca Su-27 od koga je nasledio visok nivo pouzdanosti. Bez ikakve sumnje, Su-35 ima izvanredne potencijale za izvoz“ – rekao je za RT osnivač portala Military Russia Dmitrij Kornjev.

Danas, Vazdušno-kosmička vojska (VKS) raspolaže sa nešto više od 100 aparata Su-35. U poslednjih nekoliko godina ruska vojna industrija je zaključila nekoliko velikih izvoznih ugovora sa NR Kinom (24) i Indonezijom (11). U ovom momentu Moskva vodi intenzivne pregovore oko isporuke ovih aviona još jednom tradicionalnom kupcu savremenog ruskog naoružanja sa prostora Bliskog istoka – Egiptu. Prema pojedinim informacijama koji dolaze od neimenovanih izvora iz vojnih krugova, Kairo želi da nabavi dve eskadrile ovih izuzetnih aviona.

Diverzifikacija nabavke

Eksperti smatraju da Ankara zaista ima jedinstvenu šansu da u Rusiji kupi kontingent aviona Su-35 ali drugih tipova savremenih borbenih aviona. Istovremeno, oni napominju da je dugoročna saradnja sa Ruskom Federacijom i delimična lokalizacija proizvodnje aviona u interesu Turske.

„U ovom času Ankara sa Moskvom vodi pregovore oko eventualne proizvodnje komponenti za sistem S-400 „Trijumf“ koja bi se realizovala na teritoriji Turske. Skoro slični uslovi bi bili vezani i za eventualnu isporuku borbenih aviona. Ne treba zaboraviti da pod Erdoganovom vlasti ova zemlja ulaže ozbiljne napore da podigne svoju vojnu industriju“- ističe redovni profesor na Akademiji vojnih nauka, i naučni saradnik višeg ranga Centra za politička istraživanja u Rusiji – Vadim Kozjuljin.

On je podsetio da od 2011. godine kompanija Turkish Aerospace Industries (TAI) učestvuje u sklapanju američkih lakih lovaca četvrte generacije F-16 Fighting Falcon Block 50, koji predstavljaju osnovnu borbenu komponentu turskog ratnog vazduhoplovstva. Od 2013.godine Ankara radi na projektu razvoja sopstvenog lovca pete generacije pod oznakom TF-X. U julu mesecu ove godine ovaj projekat je predstavljen na vazduhoplovnom sajmu u Le Buržeu sa maketom u prirodnoj veličini. Serijska proizvodnja ovog aviona i isporuka jedinicama turske armije je planirana za 2029.godinu.

„Ukupni napori Turske da sopstvenim snagama osavremeni svoju vojsku su pohvalni, međutim osnovno je pitanje koliko to može uraditi bez inostrane tehnološke pomoći.  Postoji velika mogućnost da u tom poslu odlučujuću ulogu odigra Rusija. Naime, teško je verovati da država koja nije razvila sopstveni avion četvrte generacije, može od nule da napravi letelicu pete generacije. U ovom momentu tehnologiju za puno kompletiranje lovca pete generacije poseduju samo SAD i Rusija, a ovim dvema državama se uskoro mogu pridružiti još samo Kina i EU“- naglašava Kozjuljin.

Slični mišljenje deli i vojni ekspert Dmitrij Drozdenko. Po njegovim rečima, Ankara će u srednjoročnoj perspektivi pokušati da uđe u klub zemalja koji poseduju avione pete generacije. Rupu u nedostatku vrhunskih tehnologija za realizaciju ovog cilja, Turska će morati da popuni aktivnom saradnjom sa jednom od vodećih država kada je u pitanju proizvodnja aviona. Sa obzirom na trenutnu situaciju na relaciji SAD-Turska koja se po različitim procenama neće popraviti u dogledno vreme, ovoj državi je jedino Moskva ostala kao partner koji nema alternativu ako želi avion pete generacije.

 „Ankara želi da sprovodi samostalnu spoljnu politiku, ali bez diverzifikacije u nabavci naoružanja tako nešto nije moguće. Postoji velika verovatnoća, da će u narednim godinama biti zaključen još jedan kapitalni kupoprodajni vojno-tehnički ugovor između Rusije i Turske. Štaviše, ova saradnja će biti obostrano korisna. Moskva će dobiti mogućnost da ostvari ekstra zaradu i usput poveća kredibilitet svojih proizvoda na globalnom nivou, dok će se Turska konačno osloboditi zavisnosti od zapadnog uvoza“, rezimirao je Drozdenko.

Severna Koreja prekinula pregovore sa Južnom Korejom! Više o tome OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA