Najnovije

"KURJAK" USKORO STIŽE! BIĆEMO MOĆNA SILA NA BALKANU! Srbija pravi jedno od najmodernijih borbenih vozila (VIDEO)

Kompanija namenske industrije "Srboauto" iz Ostružnice kod Beograda privodi kraju radove na razvoju borbenog vozila "kurjak", koje će biti jedno od najsavremenijih i najbolje opremljenih višenamenskih vozila u svetu.

"Kurjak" će biti priključen novom srpskom naoružanju "BRDM-2" (Foto: Jutjub)

"Kurjak" će imati tenkovski oklop, da ga nivo protivoklopne i protivminske zaštite izjednačava s tenkom T-84, da će imati top kalibra 30 milimetara, kao i da će imati veliku prohodnost i amfibijske mogućnosti, jer će moći da plovi brzinom od 10 kilometara na čas.

"Sveukupno, performanse "kurjaka" za trećinu su bolje od svih konkurenata u svetu", kažu u "Srboautu", navodeći da se ovo vozilo radi u saradnji sa čuvenom kompanijom "ADG mobiliti" iz Južne Afrike.

Dodaju da je 90 odsto posla završeno i da će najkasnije za 16 meseci biti napravljeni prvi primerci.

Direktor "Srboauta" Predrag Tomić kaže da će "kurjak" objediniti gotovo sve kapacitete i znanje vojnih ustanova, instituta i fabrika.

"Kurjak" je "haj-tek" projekat u punom smislu reči i poduhvat kojim odbrambena industrija pravi ogroman tehnološki skok. Kompletno znanje je kupljeno od južnoafričke kompanije, koja ima ogromnu reputaciju u svetu razvoja borbenih vozila", kaže Tomić.

On je istakao da je ovo "velika šansa za državu da zaokruži proces razvoja i proizvodnje ovog vozila, koje će ne samo imati prolaz u svetu, već će pojačati i moć naše vojske".

“Kurjak" je zamišljen kao izviđačko, komandno ili borbeno amfibijsko vojno i policijsko vozilo,a prevoziće osam vojnika.

Pogon šest puta šest i nezavisno vešanje omogućavaju mu prohodnost na svim terenima - može da "preskoči" rov širine 1,5 metara, vertikalnu prepreku visoku 60 centimetra i uzdužni nagib od 70 stepeni, a na kopnu može da se krehe brzinom od 115 kilometara na čas.

Pročitajte OVDE dramatičan apel francuskog humanitarca.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA