Najnovije

ODLUČENO: Lideri Saveza za Srbiju napustili sastanak vlasti i opozicije i najavili bojkot izbora!

Lideri Saveza za Srbiju su napustili današnje razgovore predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, uz obrazloženje da ne postoji želja vlasti da prihvati bilo koji zahtev nevladinih organizacija i opozicije o izbornim uslovima. Kako je rečeno, na sednicama predsedništva svojih stranaka i pokreta lideri opozicije će predložiti da se predstojeći izbori bojkotuju.

SzS (Foto: SzS)

Lider Dveri Boško Obradović je rekao su predstavnici vlasti odbili potpisivanje obavezujućeg dokumenta, koji predviđa da do 15. septembra dođe do promena u RTS i REM, kroz skupštinsku proceduru.

„Aktuelna vlast je danas imala šansu da ispuni ono što je najavio lider SNS Aleksandar Vučić – ispunjavanje zahteva opozicije. To nije učinjeno i ostaje mi samo da napustim ovu farsu od razgovora. Iduće nedelje na predsedništvu Dveri predložiću da usvojimo odluku da su predstojeći izbori za nas nepostojeći, da proglasimo bojkot jer vlast nije pokazala nikakvu želju da ispuni naše preporuke“, naveo je Obradović.

Obradović je rekao i da su „mediji uslov svih uslova za fer i poštene izbore“.

„Danas će Savez za Srbiju na sednici Predsedništva doneti odluku oko daljeg učešća na okruglim stolovima“, kaže Obradović.

Lider Nove stranke Zoran Živković je rekao da svako očekivanje da će ovakvi razgovori da reše neko pitanje nije realno.

„Nastavljamo borbu za izborne uslove. Nije okrugli sto jedini, ni najvažniji način“, naveo je Živković.

Na pitanje da li će Savez ponovo doći na razgovore na FPN, rekao je da to zavisi od teme i vremena kada će biti zakazani.

Miroslav Aleksić iz Narodne stranke je rekao da su predstavnici vlasti banalizovali učešće u razgovorima i pokazali da apsolutno nemaju želju da promene stanje medija u Srbiji.

„U ovakvom ambijentu nema uslova za poboljšanje, jedini odgovor je bojkot. Nije u redu pričati o medijima bez medija. Nismo imali problem da sastanci budu potpuno otvoreni, ali ni to se nije desilo“, rekao je Aleksić.

Predstavnik Stranke moderne Srbije je naveo da će ta stranka i dalje učestvovati u daljim razgovorima.

Đorđo Vujović iz LDP je rekao da će, u slučaju da ne dođe do dogovora narednih nedelja, svu odgovornost snositi stranke vladajuče koalicije. Naveo je da će eventualna o bojkotu izbora biti doneta u narednom periodu.

Predstavnici vlasti na današnjem sastanku bili su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, Željko Obradović iz SPS, poslanik Vladimir Orlić, poslanik i funkcioner SNS, poslanik SNS Vladimir Đukanović, poslanik Đorđe Komlenski iz Pokreta Socijalista.

Rad medija tokom izbornog ciklusa, koji je od ključne važnosti za obezbeđivanje fer i slobodnih izbora, bio je tema današnjeg, trećeg okruglog stola predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka koji je počeo oko 10 časova.

Udruženje novinara Srbije se ranije izjasnilo da sastanku neće prisustvovati jer nije u celosti otvoren za javnost, a Nezavisno udruženje novinara Srbije je sastanak napustilo nakon što je održan deo koji je bio otvoren. 

Savez za Srbiju je juče saopštio da ima smisla nastaviti dalje razgovore i dogovore oko izbornih uslova ako vlast i opozicija potpišu obavezujući dokument da će do konkretnih promena u RTS i REM doći do 15. seprembra.

„Pitanje slobode medija nije pitanje samo 45 dana tokom trajanja izbornog procesa, već pre svega medijskih sloboda između dva izborna ciklusa kada u Srbiji vlada totalni medijski mrak. Ukoliko vlast sutra ne bude spremna da prihvati jedan ovakav dogovor, to znači da ne žele nikakav dogovor, a posebno da ništa ne žele da promene u sferi slobode medija, koja je ključni preduslov za fer i poštene izbore", navedeno je u saopštenju SzS.

SzS navodi da današnji format razgovora ne približava onome što su zahtevi opozicije, potpisnika Sporazuma sa narodom i organizatora protesta „Jedan od pet miliona“.

„Da bismo konačno došli do ispunjenja zahteva sa protesta koji su održani u više od 100 gradova i opština širom Srbije u poslednjih devet meseci, mora doći do direktnih pregovora vlasti i opozicije koji bi bili okončani obavezujućim zajedničkim dokumentom na koji bi obe strane stavile svoj potpis i koji bi odmah bio primenjivan u potpisanim rokovima. Ako toga nema, onda je svako učestvovanje predstavnika vlasti u bilo kakvim okruglim stolovima i drugim razgovorima samo fingiranje i odugovlačenje kako bi se potrošilo vreme do izbora bez ikakvih suštinskih ustupaka“, ističe Savez.

Pročitajte OVDE sve o političkoj krizi u Srbiji.

Izvor: insajder. net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA