Najnovije

PUTIN TESTIRA BOMBU SUDNJEG DANA! Ameri u panici zbog novog ruskog moćnog naoružanja!

Ruski predsednik Vladimir Putin izvodi probe moćne krstareće rakete neograničenog dometa "burevestnik", u kojoj je nuklearni reaktor, piše CNN. Ona zato može u sekundi da uništi bilo koji deo planete.

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Ruski predsednik Vladimir Putin testira "oružje sudnjeg dana", piše američki medij CNN. U pitanju je moćna krstareća raketa neograničenog dometa "burevestnik", u kojoj je nuklearni reaktor, zbog čega ona može u sekundi da uništi bilo koji deo planete. Ta vest izazvala je paniku širom SAD, koje strepe da će Moskva napraviti toliko moćno oružje na koje Vašington neće imati odgovarajući odgovor.

Sama napada metu

Američki medij objavio je informaciju za vikend u tekstu pod nazivom: "Šta nam misteriozna eksplozija govori o ruskom oružju sudnjeg dana?" Na početku članka govori se o tome da su Rusi 8. avgusta testirali nepoznato oružje, a tokom probe se desila eksplozija.

- Pripadnici ruske vojske i naučnici testirali su 8. avgusta novo naoružanje na poligonu NJonoksa blizu Severodvinska, u Arhangelskoj oblasti, na severu zemlje. Tokom probe desila se jaka detonacija u kojoj je poginulo devet osoba, uključujući i pet nuklearnih stručnjaka. U vazduhu su kasnije pronađeni tragovi radioaktivnog jona, zbog čega mnogi sumnjaju da je testirana krstareća raketa "burevestnik" - objavio je CNN.

U članku se dodaje da Rusi tu raketu službeno nazivaju "9M730 burevestnik", dok je NATO zove "SSC-X-9 skajfol". NJenu proizvodnju najavio je ruski predsednik Vladimir Putin još u martu 2018, kada je naglasio da se radi o jednom od najmoćnijih naoružanja koje je planeta ikada videla.

- Strateško oružje "burevestnik" nova je termonuklearna krstareća raketa, u kojoj je nuklearni reaktor. Ona praktično ima neograničen domet. To znači da može da obleti svet mnogo puta i stigne do bilo koje tačke na planeti. Zatim ima mogućnost da sama napadne svoju metu i to iz neočekivanog ugla, možda čak i danima nakon lansiranja - istakao je tada Putin.

Još nije poznato dokle su Rusi stigli sa testiranjem "burevestnika" i kada planiraju da je uvedu u upotrebu, ali ta raketa već uliva strah u kosti Zapadu. Saradnik britanskog Instituta za kopneno oružje "DŽejn IHS markit" DŽon Hokis navodi da takav projektil planeta još nije videla.

- S obzirom na to da Rusi tvrde da raketa ima neograničen domet, moglo bi se pretpostaviti da je to raketni motor koji uvlači vazduh i greje ga nuklearnim reaktorom s malim jezgrom. Problem je u tome što se nuklearni reaktor ne može koristiti za pogon rakete, a da se ona ne pretvori u "prljavu krilatu bombu" - smatra Hokis.

Nuklearni rat

Bezbednosni stručnjak sa britanskog vojnog Instituta za odbrambene i bezbednosne studije Mark Galeoti ističe da je u pitanju veoma opasno naoružanje.

- To zaista jeste oružje sudnjeg dana. To se ne bi moglo koristiti nu u čemu drugom, osim u nuklearnom ratu punih razmera. To je krstareća raketa, koja može da dugo ostane u vazduhu, a dok leti, za sobom bljuje radioaktivni pljusak - rekao je Galeoti.

On je dodao da su Amerikanci imali sličan projekat tokom 1960-ih godina, nazvan "Projekat Pluton", koji je napušten jer su naučnici zaključili da je previše opasan.

Detanjno je ispitano da li ima rizika od radijacije posle eksplozije!  Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA