Najnovije

Tramp povlači hiljade vojnika iz Avganistana u dogovoru sa Talibanima, u zamenu za ovo...

Trampova administracija je spremna da povuče hiljade vojnika iz Avganistana u zamenu za prekid vatre i odricanje od Al-Kaide u sklopu dogovora o prekidu rata koji u ovoj zemlji besni od 2001. godine.

Američka vojska (Foto: army.mil)

Sporazum zahteva od Talibana da započnu pregovore sa avganistanskom vladom.

Plan je formiran nakon nekoliko meseci pregovora između Talibana i Zalmay Mamozy Halilzada, američkog diplomate, avganistanskog porekla, koji je imenovan od strane američke administracije da započne pregovore sa Talibanima.

Zvaničnici su saopštili da se sporazum može završiti pre predsedničkih izbora u Avganistanu koji su zakazani u toku sledećeg meseca.

Nije tajna da mnogi američki pa i avganistanski zvaničnici sumnjaju u iskrenost Talibana da pristanu na dogovor i pitaju se kako Sjedinjene Države mogu uopšte pregovarati sa Talibanima.

Neimenovani zvaničnik je rekao da je siguran da je dogovoreno oko 80%-90% pitanja sa Talibanima, ali ipak ostaje onih 10% do 20% koji mogu biti prilično teški za dogovor.

Portparol Talibana, Zabiulah Mujahid, je odbio da komentariše sa kolikom verovatnoćom se može očekivati uspeh pregovora. U telefonskom razgovoru je samo odgovorio kako ne zna kada će se pregovori nastaviti.

“Ovo izgleda obećavajuće, nadamo se da neće biti nekih prepreka, ali to zavisi od Amerikanaca” rekao je Mujahid.

Trenutan broj američkih trupa u Avganistanu se kreće oko cifre od 14 000 vojnika. Ukoliko dogovori budu prihvaćeni taj broj bi mogao biti i prepolovljen. Inače, američke snage su koncentrisane u nekoliko većih gradova ove izrazito nepristupačne zemlje, a realna kontrola teritorije se nalazi u rukama raznih ekstremističkih organizacija.

Američki predsednik, Donald Tramp, je rekao kako ne veruje u vojno rešenje avgansitanskog pitanja, a najnovija odluka je verovatno proračunat manevar u svrhu osvajanja drugog mandata na izborima koji se održavaju tokom sledeće godine.

Planeta na pragu svetskog rata! Rastu tenzije između nuklearnih država! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA