Najnovije

AMERIKA NE ŽELI DA SE OVO SAZNA! KONAČNO OTKRIVENO: Ameri testirali rakete i pre nego što su napustili sporazum?

Sjedinjenim Američkim Državama je trebalo samo 17 dana, nakon napuštanja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa da izvedu testiranje rakete kojim bi se prekršile njegove odredbe. I verovatno je kršenje Sporazuma postojalo i ranije, s obzirom na to koliko dugo traju pripreme.

Američka raketa (Foto: army.mil)

U nedelju je Pentagon ispalio krstareću raketu "Tomahavk" na daljinu veću od 500 kilometara sa mobilnog lansera "Mark 41" postavljenog na kamion. Testiranje rakete jedva da je bilo neočekivano. I raketa i lanser testirani su vremenom, a njihove sposobnosti su javno poznate. Jedina novost je bila da je "Mark 41" postavljen na kopneno vozilo za razliku od ratnog broda.

Ako ništa drugo, lansiranje rakete je bila demonstracija namere i stava. Bilo bi pravno nemoguće pre samo mesec dana, kada je Sporazum još uvek zabranjivao, ne samo razmeštanje, već čak i razvijanje sistema naoružanja poput kopnenog "Tomahavka".

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa je ove godine otišao u kantu za smeće nakon godina prepirki između SAD-a i Rusije oko toga ko je bio najgori u duhu sporazuma. Vašington je saopštio da su Rusi potajno razvili projektil koji krši njegove odredbe. Čak je postojala "tajna obaveštajna informacija" koja je podržala optužbe, ili bar uverila NATO saveznike da ne dovode u pitanje opravdanje SAD-a za povlačenje iz Sporazuma.

Istovremeno, SAD su razvijale i ispaljivale rakete zabranjene Sporazumom, navodeći da je to u redu jer su to samo rakete-mete, a ne prave rakete koje znače ubijanje i uništavanje. Slična objašnjenja nekako nisu uspela poći za rukom Severnoj Koreji sa njenim lansiranjem satelita, koje su SAD odmah okarakterisale kao testiranje tajnih balističkih raketa. Ali kada su SAD već jednom krenule tim putem, od Rusije se samo očekivalo da i ona tako nastavi.

Vašington je takođe rasporedio lansere "Mark 41" u Evropi, tvrdeći da mogu ispaljivati smo rakete presretače kako bi "zaustavili Iran da uništi evropljane", a ne da usmere "Tomahak" na Rusiju. Kakvo veliko iznenađenje mora da je ovo novo testiranje za svakog stručnjaka i službenika odbrane koji su govorili da Moskva preterano reaguje na raketne lansere odbrane u Rumuniji i Poljskoj!

Uočljiv je obrazac stava Vašingtona u međunarodnim odnosima, po kome se uočava svaka trnka u ponašanju drugih, istovremeno pronalazeći "razumna" rešenja za bilo kakve svoje mane. Kako usput ide posao na uništavanju vašeg hemijskog oružja?

„Za dve nedelje čovek se može pripremiti i dobiti zeleno svetlo za program testiranja, pa čak i to bi zahtevalo dodatni napor“, primetio je RT-ov stručnjak za odbranu Mihail Hodarenok.

"Ostatak, uključujući dovođenje testiranog sistema oružja u domet, obuku posade za njegovu upotrebu, pripremu cilja i postavljanje senzora na mesto se ne može učiniti ni za dve nedelje."

Sada se ispostavilo, da je sve vreme dok je Vašington saopštavao svetu kako se Sporazum još može spasiti, ako se samo Rusija izjasni krivom i uništi svoje zalihe raketa koje su navodno kršile Sporazum, da je sve vreme razvijao sistem oružja kojim je Sporazum i prekršen.

Na sistemu se radilo od najmanje februara ove godine, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije, što ispada tačno nakon što su SAD najavile svoje formalno povlačenje i mnogo pre isteka šestomesečnog "grejs" perioda predviđenog Sporazumom. Na kraju, ko je mogao da predvidi da će se Sporazum raskinuti?

Evo zašto se zapad meša u unutrašnju politiku Moskve! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA