Najnovije

OZBILJNO UPOZORENJE ZA DAMASK! Sprema se preokret! Rat u Siriji daleko od toga da je završen! Asad je u velikoj opasnosti! Oni dolaze! (FOTO)

Kina je upozorila na "terorističke organizacije" uključujući ostatke Islamske države koji se ponovo uzdižu u Siriji, iako međunarodna zajednica ignoriše znakove "ranog upozoravanja".

Sirijska vojska SAA (Foto: jutjub)

Sie Siaojan, izaslanik Pekinga u Siriji, rekao je:

Sada postoji opasnost da terorističke organizacije poput Islamske države ožive. Međunarodna zajednica treba da obrati pažnju.

On se sastao u Ženevi sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija za Siriju Geirom Pedersenom. Posle takozvanog Arapskog proleća pobunjenici su 2011. napali vladu predsednika Asada, a tri godine kasnije Islamska država, ekstremistička sunitska muslimanska milicija, nadvladala je ogromnim prostorom istočne Sirije i severnog Iraka i tada je proglašen "kalifat".

Na kraju je Islamska država bila primorana da se povuče i u martu ove godine je prepustila poslednje svoje uporište, Baguz, Sirijskim demokratskim snagama (SDF) koje predvode Kurdi.

Fokus se sada okrenuo prema Idlibu kojim upravlja Hadžat Tahrir al-Šam, a vode ga džihadisti iz bivše sirijske Al-Kaide. UN su upozorile predsednika Asada i njegove ruske saveznike da napad na Idlib može pokrenuti humanitarnu katastrofu.

Smatra se da su se desetine hiljada boraca Islamske države koji su prošle godine napustili region oko Rake infiltrirali u Idlib i pripremaju se za poslednju borbu protiv sirijske vojske. Gospodin Sie rekao je da je situacija u Idlibu "veoma komplikovana".

Rekao je: “Svi znamo da je ovo poslednje uporište nekih od terorističkih organizacija tako da je ovo pitanje koje treba rešiti. Borba protiv terorizma još nije gotova.” 

Ukrajina upotrebila “zabranjena sredstva i metode ratovanja” na Rusima, više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA