Najnovije

AMERIKANCI PREVARILI SRPSKOG TINEJDŽERA? Neočekivani obrt! NASA nije prihvatila projekat mladog genija iz RS! (VIDEO)

Dečak Dejan Lukić (13) iz Broda nije dobio projekat od Američke svemirske agencije NASA da izradi nanosatelit, potvrđeno je u ovoj američkoj agenciji.

Dejan Lukić (Foto: Jutjub)

Brojni mediji iz BiH i regiona su preneli ovu vest, a dečaka je primila i Željka Cvijanović, predsednica RS, i izrazila spremnost da pomogne kako bi se njegov projekat mogao realizovati.

Kako je potvrđeno iz NASA, projekat na koji se Dejan navodno prijavio ne odnosi se na BiH i nije bilo ni teoretski moguće da bude prihvaćen.

"Žao nam je što vas moramo obavestiti da Dejan L. nije učesnik NASA kubesat lansiranja. Registracija objekata za lansiranje u svemir je odgovornost Stejt departmenta kada se radi o američkoj vladi, u skladu s Konvencijom o registraciji objekata za lansiranje u svemir. U ovom slučaju odgovornost bi bila na nacionalnim vlastima BiH, pod uslovom da su potpisnici Konvencije", rečeno je u NASA.

Dijana Ždrnja, majka dečaka, na svom Fejsbuk profilu objavila je i listu s imenima na kojoj je i ime njenog sina, čime je htela dokazati da je prihvaćen za projekat.

Međutim, njegovo ime se ne nalazi na listi učesnika projekta. Naime, na listi NASA spisak s preporukama integralnih prioriteta za 2018. godinu završava se rednim brojem 9-21, pod kojim je naveden učesnik Tehedsat-10 iz NASA Ames istraživačkog centra, a nosilac projekta je Markus Murbah. Na spisku Dijane Ždrnje nakon ovog imena pod rednim brojem 9-22 nalazi se ime njenog sina, a iza Dejana se nalazi još nekoliko imena. Takođe, sa NASA spiska vidi se da su svi dobitnici projekta isključivo iz SAD.

Dejanova majka i dalje tvrdi da je njen sin zaista dobio ovaj projekat od NASA.

"Ne znam kakve podatke ste vi dobili. I ja sam zapanjena ovim što ste vi rekli. Mi smo dobili od njih dozvolu od BiH radio-stanice. Naša stanica je stavila koordinate gde će biti satelit. Mi imamo čak i dokaze da je NASA zajedno s Evropskom svemirskom agencijom platila sve troškove licence", kaže Ždrnja.

Nije jasno kako je došlo do ove situacije i ko je odgovoran za ovakav razvoj događaja.

Inače, radi se o projektu koji je objavljen u avgustu prošle godine, a zaključen je 20. novembra 2018. Prema propozicijama, pravo na prijavu imale su neprofitne organizacije i obrazovne institucije akreditovane u SAD, a projekat je pokrenut s ciljem kako bi se na NASA lansiranjima u svemir u periodu od 2019. do 2022. godine našlo mesta i za mini-satelite manjih organizacija.

Prema pravilima projekta, radi se o satelitima veličine 10x10x11 centimetara, mase između 12 i 14 kilograma. NASA obezbeđuje troškove lansiranja, koji iznose oko 300.000 dolara po satelitu, a ostatak bi trebalo da snosi institucija koja je podnela aplikaciju i njihovi sponzori.

Pročitajte OVDE šta je Milorad Dodik rekao za NATO.

Izvor: Nezavisne novine

Bonus video

Evo kako da besplatno nabavite oružje ! - Darko Božić

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube