Najnovije

DOJČE VELE: Skoro nemoguća misija – kako zauzdati Trampa i DŽonsona?

Francuski predsednik Emanuel Makron će na sastanak na vrhu grupe zemalja G7 koji je sazvao u letovalištu Bijaric u svakom slučaju stići svež: tek je ove sedmice stigao sa tronedeljnog odmora u predsedničkom letovalištu u Breganjonu.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Zadatak koji Makron ima na samitu od subote do ponedeljka deluje gotovo kao nemoguća misija: u svakom slučaju izbjeći neuspeh kakav se dogodio na prošlom susretu G7 u Kanadi.

Jer tada suameričkog predsednika Donalda Trampa još nekako namolili da potpiše završni dokument susreta – ali je Tramp u rekordnom roku povukao potpis i ostavio tadašnjeg domaćina, kanadskog premijera DŽastina Tridoa da se crveni od sramote i peni od besa. Takvu sudbinu Makron svakako želi da izbegne.

Mnoštvo razloga za svađu

I to iako je na programu ovog samita više nego dovoljno tema gde će lako izbiti svađa: odnos prema Iranu, zaštita klime – i najnovija inicijativa Makrona, problem Brazila i njegove eksploatacije prašume Amazona gde sada besne požari, pitanje poreza za globalne internet-koncerne, treba li opet prihvatiti Rusiju u ovu grupu uprkos aneksiji Krima...

A onda su tu i sasvim lični interesi nekih od gostiju: britanski premijer Boris DŽonson želi da izbori ustupke za Bregzit – i tu može računati na podršku američkog predsednika, tu je i problem američkih carina i trgovinskih odnosa...

Domaćin je zato unapred upozorio goste da takvi sukobljeni interesi slabe sve zemlje G7 i umanjuju njihovu težinu u svetskim razmerama.

Makron kaže da, s obzirom na sve veću moć koja se oseća sa Dalekog Istoka, Zapad ne može sebi da dopusti slabosti i mora da aktivno učestvuje u formiranju novog poretka. Naravno, član G7 je i Japan, ali je jasno na koga se tu misli: Evropa i Zapad bi se na posletku mogli naći u „ulozi vazala“ nove velesile Kini.

Sve je to iz prohujalih vremena?

Makron je goste pozvao u palatu iz doba koju će možda samo Evropljani smatrati vrhuncem: u Hotel de Palais koji je građen po nalogu poslednji francuskog monarha Napoleon III i to za njegovu suprugu. Bilo je to sredinom 19. veka, dakle u doba dok su Evropljani vladali kolonijama širom sveta.

Palata podseća na davno prošla vremena i svet kakav više ne postoji, ali se mnogi pitaju da li je i G7 jednako prevaziđen. Tim pre što se neuračunljivim potezima predsednika Trumpa – a tu ne zaostaje ni novi britanski premijer DŽonson – pokazuje da je došlo doba nacionalističkih politika, a ne međusobnog dogovora i sporazuma.

Makron na to pitanje odgovara: treba jednostavno smanjiti očekivanja od takvih susreta – i raditi dalje. On je onda spreman da ovakve susrete shvati kao laboratoriju gde se mogu postaviti važna pitanja i barem čuti šta ko o tome misli. To ne znači da se mora očekivati nekakva zajednička izjava i zaključak.

„Ovako nešto je prvi put“

„Na veoma neformalan način ćemo razgovarati o velikim temama, o bezbednosti, trgovini i svetskoj ekonomiji. I tek onda ćemo videti da li ima dovoljno materijala za nekakvu završnu izjavu“, rekao je Makron novinarima.

To je prekid dosadašnje prakse: doduše sasvim na početku je G7 i bio zamišljen kao sasvim lični susret čelnika najvažnijih industrijskih zemalja, ali se tokom četiri decenije pretvorio u susrete gde su se te države, na osnovu zajedničkih političkih i ekonomskih vrijednosti, smatrale obavezne da i drugima saopšte šta misle.

Takav multilateralizam je aktuelnom američkom predsedniku potpuno stran. Zato će i sastanak u Bijaricu biti sastanak neizvesnosti: čak i diplomate koje su pripremale ovaj susret ne znaju šta da kažu.

„Ovo je prvi put uopšte da odlazimo na jedna ovakav susret na vrhu, a da već nemamo pripremljenu završnu izjavu“, priznao je jedan od diplomata Evropske unije.

Pročitajte OVDEnad koga se to nadvila Putinova senka i kako.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Kovid 19 je specijalna operacija protiv čovečanstva! Slobodan Reljić

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA