Najnovije

MAKRON: Današnji kapitalizam je degradirao i sišao s uma!

Emanuel Makron izjavio je da je kapitalizam „degradirao i sišao s uma“. Za vreme susreta sa francuskim biznismenima u Jelisejskoj palati, rekao da je odmah po završetku samita G-7 u Biraricu, koji je počeo danas a završiće se 26. avgusta, upozorio je da na različitim nivoima počnu razgovori o „reformi sistema odnosa u svetu“.

Emanuel Makron (Foto: Jutjub)

Precizirao je da ima u vidu nacionalni (francuski), evropski (EU) i međunarodnbi nivo razgovora i pregovora o toj reformi. A takođe: velike firme i međunarodne organizacije.

Francuski predsednik je biznismenima obećao da će isto pitanje pokrenuti unutar G-7.

Odmah je naglasio da „model koji bi trebalo razraditi ne uključuje ukidanje sistema tržišne ekonomije“. Pa nastavio:

„Međutim, moramo priznati da je taj model zarđao i da je to jedan od uzroka što je degradirao i sam sistem demokratije. Degradirao je istovremeno i sam kapitalizam, a još je i sišao s uma. Današnji kapitalizam rađa neravnopravnost sa kojom nismo u stanju da izađemo na kraj“.

Pred početak skupa u Bijaricu, Makron je otkrio da sa njegovim učesnicima želi da razgovara i o „preosmišljavanju evropskog civilizacijskog projekta“.

Dodatno je objasnio: „Želim da se samit kolektivno pozabavi složenim izazovima koji su pred nama. Živimo u istorijekom periodu u kojem je demokratija u veoma dubokoj krizi. Zapadna hegemonija, koja traje od 18. veka,danas je pod velikim upitnikom. Ovaj samit G-7 samo je momenat u preispitivanju svetskog poretka“.

Pročitajte OVDE kakvo je to bure baruta Srbiji pred vratima.

Izvor: fakti. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA