Najnovije

O NAJAVAMA "ČISTKI" U SNS: Predizborni inženjering ili siguran put do novih sigurnih glasova?

Za sve političke aktere u Srbiji izbori su ključna reč već mesecima, a stranke odmeravaju koja taktika može da vodi do najboljeg rezultata. Taktiku SNS ne krije njen lider. Aleksandar Vučić još jednom je ponovio da će pred građane izaći sa izmenjenim sastavom - kaže da planira da stranku "očisti" od onih koji su vlast koristili za lično bogaćenje.

SNS (Foto: Jutjub)

Analitičari, ipak, u takav scenario ne veruju.

I vlast i opozicija uveliko pripremaju strategiju - kako do boljih rezultata na predstojećim izborima. Dok se opozicionari lome oko pitanja bojkota, najveća politička stranka u Srbiji, Srpska napredna stranka, barem prema rečima lidera naprednjaka, ima drugačiju taktiku.

"Čišćenje stranke"

"Zato treba da radimo više, treba da se borimo više i treba da očistimo stranku od onih koji su je koristili za lično bogaćenje, bahaćenje i arogantan pristup prema građanima i time da pokažemo vodeću ulogu Srpske napredne stranke u modernizaciji srpskog društva i napretku srpske države", rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i lider SNS.

Da će SNS očistiti od onih koji kod građana ostavljaju loš utisak skupim letovanjima i šopingom, Aleksandar Vučić je obećao više puta, pa i na poslednjem Glavnom odboru stranke.

"Neki će dobrovoljno da odu sa svojih funkcija, neku neće dobrovoljno. Koliko sam ti puta, Babiću, rekao, šta bre ti ideš na otmena letovališta na Hvaru, Brionima i tako dalje? Šta, bre, radiš tamo čoveče? Ima drug kuću. Nađi druga u Sopotu, a ne na Brionima. Pa Valentino tašnica, pa Šanel tašnica, ma neću bre da gledam te tašni, hoću da gledam naš narod, naš narod koji glasa za nas", poručio je Vučić na GO SNS, 17. juna.

Ali, epilog je izostao od juna do danas. Zato je pitanje - da li je na delu samo marketinški trik za javnost ili je pred izbore zaista realno očekivati da se najave o čistkama u SNS-u ostvare? Mogu li biti poljuljane i pozicije "krupnijih" igrača?

"Teško je očekivati nešto ozbiljnije u tom pogledu, jer i raniji njegovi potezi su bili takvi da je hteo da predstavi javnosti da članovi SNS-a zaista imaju nekakvu odgovornost, ali su zapravo u pitanju bili institucionalni manevri - pomeri čoveka na jedno mesto, pa ga vrati na drugo... To smo videli sa (Bratislavom) Gašićem, neki nisu uopšte ni pomerani", navodi Đorđe Pavićević s Fakulteta političkih nauka.

Profesor fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević za N1 ocenjuje da Vučić porukama koje su upakovane u stilu "političke skromnosti" cilja na održavanje imidža SNS-a kao stranke ljudi koji nisu na vlasti da bi se bogatili.

"Sve što u stvari u neku ruku odudara od te projektovane slike stranke jeste nešto što treba skloniti, ali skloniti iz javnosti, ne iz stvarnog funkcionisanja stranke. Bilo je mnogo skandala, ni jedan jedini put niko nije sklonjen, ne samo iz stranke nego ni sa važnih funkcija u stranci. Onda kada su bile ugrožene javne, državne funkcije - oni su i dalje zadržavali funkcije u strani. Imamo Jutku, na primer", navodi Pavićević.

Predizborni inženjering ili siguran put do novih sigurnih glasova?

Samo jedno od prethodnih obećanja koje su naprednjaci dali građanima u Srbiji bilo je da će, dok su na vlasti, doneti i Zakon o poreklu imovine, čime bi i ključni igrači SNS-a bili pod lupom. Obećano, ali još uvek neispunjeno.

Pročitajte OVDE  ko kaže da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti na Balkanu.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA