Najnovije

"NI ŽENU NI DECU NISU POŠTEDELI" Bečki dnevnik o sve češćim napadima na Srbe u Hrvatskoj

U Hrvatskoj u poslednje vreme sve je više fizičkih napada na pripadnike srpske manjine i dok Zagreb govori o pojedinačnim slučajevima, oni koji osuđuju ove napade upozoravaju da su oni slika skretanja hrvatskog društva u desno, ističe danas bečki dnevnik „Prese“. 

Ilustracija (Foto: Tviter/printskrin)

- Nasilni napadači došli noću i sakrili su lica. Sredinom prošle nedelje oko 22 sata, u „Bife Petko" u selu Uzdolje nedaleko od Knina upala je desetina maskiranih huligana. Demolirali su lokal i tukli šokirane goste flašama, pendrecima i oprugama dok su gledali utakmicu Crvene Zvezde u Bernu. Ni ženu ni decu nisu poštedeli - prenosi „Prese“.

List prenosi i svedočenje vlasnika lokala Borista Petka da je napad bio organizovan i dugo planiran te da ukazao da je pet osoba zbog povreda, bilo preveženo u bolnicu. „Napali su nas zato što sam Srbin i što su gosti gledali utakmicu Zvezde", citira list. 

- Gotovo četvrt veka od kraja rata u Hrvatskoj ponovo su sve učestaliji izveštaji o napadima protiv pripadnika srpske manjine - ističe dalje „Prese“. 

Kao dalji primer navodi i slučaj srpskog ugositelja u mestu Đevrske kod Knina kojeg su napala tri mladića prošle nedelje zato što nije dopustio puštanje pesama „uštaškog barde“ Marka Perkovića Tompsona. 

Dnevnik piše i o napadu na srpskog povratnika u Rijeci, kojeg je jedno lice prebilo i nazivalo četnikom i podseća da su ovog leta objavljivane i vesti o napadima na konobara srpskog porekla u Dubrovniku i na Hvaru, napad na golmana vaterpolo tima Crvene Zvezde u februaru koji se spasio skokom u hladno more. 

Prese konstatuje da trenutno još samo 186. 000 ljudi srpskog porekla, prema popisu iz 2011. živi u Hrvatskoj i da je njihov udeo u stanovništvu je od izbijanja rata 1991.pao sa 12,2 odsto na 4,3 procenata.

Predstavnici manjina i kritički mediji u napadima vide sliku nacionalističkog pomeranja društva u desno i sve veće netolerancije u hrvatskom društvu, zaključuje list.

Pročitajte OVDE  kako je gradonačelnica Supetra isprozivala Kolindu.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA