Najnovije

SPREMAJU SE! NAORUŽAVAJU SE! ULAŽU OGROMNA SREDSTVA: Evo kako će izgledati nova trka u naoružanju posle raspada Sporazuma o raketama!

Vašington koji je okončao ugovor o kontroli oružja, odnosno Sporazum o likvidaciji raketa sredljnjeg i kratkog dometa, izazvao je strah od nove trke u naoružanju. Ovaj put će se raditi, ne samo o raketama, a Kina će SAD-u i Rusiji predstavljati snažnu konkurenciju, kaže vojni stručnjak za RT.

Ruski višecevni bacač raketa (Foto: Jutjub)

Prošlonedeljno testiranje rakete "Tomahavk" kopnenog baziranja pokazalo je da SAD nestrpljivo postavljaju sistem zabranjen Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, čak i pošto su optužile Rusiju, bez davanja ikakvih dokaza, da navodno krši Sporazum, što su iskoristie kao izgovor da napuste Sporazum iz 1987. godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je „simetričan odgovor“ na ovu pretnju, navodeći prisustvo američkih lansirnih rampi u Poljskoj i Rumuniji. U međuvremenu, ruska delegacija pri UN-u upozorila je da su akcije SAD-a dovele svet „samo jedan korak dalje od nekontrolisane trke u naoružanju“.

Međutim, za razliku od trke iz vremena Hladnog rata, trka za razvoj revolucionarne vojne tehnologije imaće više učesnika, rekao je pukovnik vazduhoplovnih snaga u penziji, Mihail Hodarenok za RT.

On vidi tri moguća pravca razvoja nove tehnologije, a svi oni prevazilaze rakete srednjeg dometa - veštačka inteligencija, kosmičko i hipersonično oružje.

Veštačka inteligencija bi bio najveći korak u napredovanju vojske od baruta i atomskog oružja, kaže Hodarenok, a stotine hiljada naučnika u SAD-u i Kini već rade na njoj.

„Militarizacija kosmosa je neizbežna“, dodaje Hodarenok. Ugovori trenutno zabranjuju postavljanje oružja u kosmos, ali to verovatno neće dugo ostati tako, jer su SAD već krenule u stvaranje kosmičkih snaga.

Ko god bude mogao upravljati „kosmičkim avionom“, dominiraće tom sferom, tvrdi Hodarenok, napominjući da su sateliti i druga kosmička sredstva ključni za obaveštajna, navigacijska, komunikacijska i upozorenja o ranim napadima.

Još nema takvih motora koji bi takav avion mogli učiniti da postane stvarnost, ali ko ga uspešno dizajnira, biće ispred konkurencije, napominje pukovnik.

Ista tehnologija mogla bi pružiti prednost u razvoju hipersoničnih aviona i raketa, ali i rešenja koja bi omogućila da dronovi i druge robozizovane letelice ostanu u vazduhu nedeljama ili duže.

Kina trenutno ulaže ogromna sredstva u istraživanje i razvoj, dok su SAD drastično povećale svoj vojni budžet kako bi obnovile silu za koju je predsednik Donald Tramp ustvrdio da je „istrošena“ od decenija neprestanog ratovanja. Ruski vojni budžet je u poređenju s američkim prilično skroman, iako ruski sistemi naoružanja izgledaju jednako ili čak efikasniji od američkih, i to uz veoma malo troškova.

Brojni američki vojni stručnjaci upozorili su da nijedna količina novca i tehnologije ne mogu nadoknaditi probleme s Pentagonovom doktrinom i strategijom koja neće delovati protiv nove ruske i kineske strategije.

Novinar koji je bio u pratnji Zarifove delegacije pobegao! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA