Najnovije

RUSIJA IZNELA STAV O SIRIJI KOJI JE ZAPREPASTIO ZAPAD: Putinova poruka se orila u Ujedinjenim nacijama! "Nećete uspeti da spasete teroriste"!

Vršilac dužnosti ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski obratio se zapadnim partnerima u Savetu bezbednosti UN koji su kritikovali dejstva Moskve i Damaska u sirijskom Idlibu, upozorivši ih da neće uspeti da spasu teroriste u toj zemlji.

Vršilac dužnosti ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski (Foto: jutjub)

Tokom zasedanja Saveta bezbednosti UN predstavnici niza zapadnih zemalja, među kojima su Velika Britanija i Nemačka, ponovo su optužili Moskvu i Damask da su bombardovali civilnu infrastrukturu na severozapadu Sirije.

„Ne mogu da ne podelim zapažanje o neverovatnoj zakonitosti koju uočavamo iz slučaja u slučaj. Čim sirijska vojska ostvari vojnu prednost na terenu, suštinski potiskujući teroriste, naše zapadne kolege povećavaju stepen zapomaganja i poziva da se obustave vojna dejstva, bukvalno zaboravljajući naše zajedničke odluke o neophodnosti beskompromisne borbe protiv terorista“, rekao je Poljanski.

On je ukazao na to da zapadni partneri teroriste odmah „pretvaraju u nevine bebe“, pojavljuju se „bolnice i škole koje su bombardovali ’režim‘ i Rusija, a koje „u većini slučajeva ili ne postoje, ili prosto nisu bile meta napada“.

Diplomata je naglasio da Moskva sve to opovrgava, ali da to niko ne sluša.

„Zadatak nije da se utvrdi istina, nego da se preokrene naglavačke put Sirije ka miru pod rukovodstvom njenog predsednika i zakonite vlade. Želim da vas razočaram, gospodo, taj proces je nepovratan. Teroristi i oni koji ih podržavaju više nemaju inicijativu. Neće vam uspeti da ih spasete“, zaključio je Poljanski.

Situacija u sirijskoj provinciji Idlibu u poslednje vreme je jedno od osnovnih pitanja rešavanja sirijske krize. Vlada Sirije je 1. avgusta objavila primirje u tom regionu, pod uslovom da se poštuje memorandum o zoni deeskalacije iz 2018. godine.

Međutim, četiri dana kasnije saopšteno je da se obnavlja vojna operacija protiv terorističkih grupacija zbog toga što militanti ne poštuju primirje.

Ankara i Vašington postigli su ranije dogovor o stvaranju koordinacionog centra za zajedničke operacije i planiranu zonu bezbednosti na severu Sirije.

Zvanični Damask se kategorički usprotivio tom sporazumu, pošto, prema mišljenju sirijskih vlasti, on zadire u suverenitet i teritorijalnu celovitost Sirije i narušava međunarodno pravo.

Šta su Slovenci uradili Trampu da mu se sada smeje ceo svet, saznajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA