Najnovije

ALARMANTNA UPOZORENJA SA ZAPADA: Dronovi mogu da se koriste za terorističke napade!

Kako dronovi postaju pametnji, teroristi mogu da počnu da ih koriste za smrtonosne napade, upozorioje danas evropski komesar za bezbednost DŽulijan King.

Mini dron (Foto: Jutjub)

On je u intervjuu za nemaciki "Velt am zontag" izrazio bojazan da ta tehnologija može da bude iskorišćena za napade na evropske gradove i njihove stanovnike. 

- Dronovi su sve moćniji i pametniji i zato su sve privlačniji za legitimnu upotrebu, ali i za neprijateljske delatnosti -rekao je King, prenosi Dojče vele.

On je naglasio da je od vitalnog značaja da vlasti prate pretnju kakva je danas, ali i kako će izgledati u budućnosti sa razvojem tehnologije.

King kaže da Evropska komisija podržava napore zemalja članica Evropske unije da se formira mrežu za razmenu informacija, poveća medjunarodno angažovanje i obezbede sredstva za projekte kojima bi se suprotstavile opasnosti od dronova. 

Velt prenosi scenario francuske antiterorističke agencije prema kojem bi bespilotne letelice mogle da izruče biološke otrove na fudbalske stadione. 

List navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Francuska jedinica za koordinaciju u decembru specijalnoj komisiji Evropskog parlamenta prosledila tajni izveštaj o opasnosti od takvog terorističkog napada.

Dronovi se koriste za vojne potrebe od 1960-ih i imaju ključnu ulogu u konfliktima od početka Zalivskog rata 1991. godine.

Sjedinjene Američke Države i Izrael dominiraju na tržištu vojnih bespilotnih letelica, dok je Kina na prvom mestu po proizvodnji dronova za civilnu upotrebu.

Rusija prinuđena da digne svoje lovce! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA