Najnovije

LOŠE NAM SE PIŠE: Pokazivao je dvoglavog orla a sada je Trampova desna ruka! Ko je zapravo DŽon Retklif?

Američki predsednik Donald Tramp je pre nekoliko dana imenovao teksaškog kongresmena, republikanca DŽona Retklifa na mesto direktora Nacionalne obaveštajne službe.

DŽon Retklif (Foto: Jutjub)

Odmah nakon toga mediji sa ovih prostora, naročito prištinski, dali su se u potragu za fotografijama, doduše od pre nekoliko godina, kako bi dokazali da je i ovaj američki zvaničnik, koji je na mestu prvog čoveka obaveštajne službe zamenio Dena Koutsa, još jedan od podržavalaca kosovske nezavisnosti.

Tako je fotografija na kojoj Retklif pokazuje dvoglavog orla osvanula na jednom od tamošnjih portala, a brže bolje je stigao da je podeli na društvenim mrežama nekadašnji šef kosovske diplomatije Petrit Seljimi, uz pojašnjenje o podršci Kosovu.

- DŽona Retklifa je predsednik Tramp nominovao za direktora nacionalne obaveštajne službe. Pre nekoliko godina video sam ga kako govori na događaju albanske dijaspore - on je snažna zagovornik kosovske nezavisnosti i evroatlantskih integracija Albanije, Kosova - napisao je on, uz opis fotografije.

Ona je, inače, nastala 2016. godine kada je Retklif prisustvovao nacionalnom ekonomskom forumu albanske dijaspore, gde je održao i govor.

Kako navodi "Top čenel", Retklif (53) je lojalan je predsedniku SAD Donaldu Trampu i, prema njihovom pisanju, on je "snažno vezan za albansku zajednicu u SAD i prepoznat je kao zagovornik priznavanja nezavisnosti Kosova".

Takođe, piše i da se pojavljivao na sastancima zajedno sa Pandeli Majkom, albanskim ministrom za dijasporu, i Fatmirom Medijuom, bivšim albanskim ministrom odbrane.

Retklif inače nije nepoznanica u američkoj politici. Iako je poreklom iz Ilionisa, on zastupa Teksas u u Kongresu od 2015. godine, gde je inače bio kratko vreme i državni tužilac SAD za oblast istočnog Teksasa.

Međutim, reč je o čoveku za koga pojedini američki mediji navode da je jedan od najkonzervativnijih kongresmena u zemlji.

Retklif je, naime, jedan od onih koji je podržao predlog da pristup internetu ne bude jednak za sve, što bi zapravo dovelo do cenzure informacija, a neko bi drugi odlučivao koji će sardžaji biti dostupni. Takođe, podržao je i takozvani zakon o životu kojim se poslednjih meseci bave pojedine američke države, a čija je suština kriminalizacija abortusa i ukidanje prava na prekid trudnoće.

Podršku Trampu demonstrirao je i tako što mu je pomogao da obustavi program 1033 bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, kojim se ograničava korišćenje i opravdanost oružja, a koji je predviđao i veći nadzor nad njegovim korišćenjem. Međutim, ta uredba je ukinuta pod Trampovom palicom, a Retklif je bio taj kome je ovaj zadatak bio poveren.

Trampa je podržao i u tome da istraje u u najmanju ruku kontroverznoj zabrani koja se odnosila na zabranu ulaska Muslimanima u SAD, što se dešavalo na početku njegovog mandata.

- Pozdravljam Trampove akcije i zaustavljanje radi provere izbeglica da uđu u našu zemlju - naveo je svojevremeno.

Imenovanje DŽona Retklifa komentarisali su očekivano i američki mediji, pa se moglo pročitati da ono predstavlja znak "autoritarne čistke", ako se uzme u obzir da je Retklifov prethodnik sa ove funkcije otišao zbog višemesečnih problema koje je služba imala sa američkim predsednikom Trampom.

Takođe, piše se i da je nekvalifikovan za ovaj važan posao, a njegov izbor ocenjuju kao partijski. Zbog toga se dovodi u pitanje mogućnost politizovanja informacija do kojih će dolaziti, kao i njegova nezavisnost u radu, a spočitava mu se i nedostatak iskustva u istragama i procesuiranju terorizma, što će mu inače biti posao na novoj funkciji.

Prema pisanju medija, Retklif je bio "arhitekta" jedne prošlogodišnje zavere, kada je tvrdio da je je video tajne poruke koje su sugerisale o postojanju "tajnog društva" koje radi protiv Trampa, što se ispostavilo kao netačno.

DŽon Retklif je oženjen je i ima dve ćerke. Diplomirao je na univerzitetu Notr Dam, zatim prava nastavio da studira na Južnom metodističkom univerzitetu u Dalasu, gde je stekao i doktorsku titulu.

Radio je i kao profesor na jedoj od teksaških škola, bio je gradonačelnik mesta Hit, i to u četiri mandata, a kratko vreme i tužilac.

Zanimljiv je podatak da je svojevremeno radio i sa Mitom Romnijem, nekada guvernerom Masačusetsa i kandidatom republikanaca za predsednika SAD, kome je bio pomoćnik. Od 2015. godine je u američkom Kongresu gde predstavlja četvrti okrug Teksasa.

Pročitajte OVDE kakva je to neverovatna poruka stigla iz Nemačke.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA