Najnovije

ATLANTSKI SAVET: Ruske obaveštajne agencije su iznad svega prilagodljive i snalažljive! Lekcije koje smo naučili u Crnoj Gori su poučne!

Srbija i Crna Gora treba da budu prirodni partneri i saveznici izjavio je potpredsednik Atlantskog saveta SAD Dejmon Vilson.

Crna Gora (Foto: Jutjub)

To zahteva uzajamno poštovanje, dobru volju i prihvatanje suvereniteta obeju država.

Vilson tvrdi da samo Rusija ima interesa da ometa proces pomirenja i saradnje u regionu. Prema njegovim rečima, normalizacija uloge Srbije u regionu, uključujući i sporazum Beograda i Prištine, doprineće uklanjaju barijera i boljim odnosima u celom regionu.

Lekcije koje smo, kako kaže, naučili u Crnoj Gori su od velike pomoći i vrlo su poučne, ali jedini način da se osigura stabilnost je kroz dalju saradnju i oprez među saveznicima.

Vilson ističe da Vašington ima jak interes da EU nastavi proširenje u jugoistočnoj Evropi.

Zapadni Balkan je nedovršen posao u Evropi i na kraju budućnost celog regiona je u celovitoj i slobodnoj Evropi.

Očigledno će predstojeća odluka o Albaniji i Severnoj Makedoniji utrti put za narednih nekoliko decenija. S obzirom na hrabre korake lidera u Skoplju, posebno da se dođe do trajnog sporazuma sa susedima u Atini, bilo bi šteta da se evropski lideri povuku u ovom trenutku.

"Posle svega, otvaranje pristupnih pregovora je poziv da se više radi i sprovodi više reformi, a ne manje. Sjedinjene Države imaju jak interes da EU nastavi proširenje u jugoistočnoj Evropi”, rekao je Vilson, preneo je portal RTCG.

Upitan da li će biti novog pokušaja Rusije da destabilizuje region, Vilson je odgovorio da je gotovo sigurno, ali nije verovatno da se odigra na potpuno isti način.

“Ruske obaveštajne agencije su iznad svega prilagodljive i snalažljive. Lekcije koje smo naučili u Crnoj Gori su od velike pomoći i vrlo su poučne, ali jedini način da se osigura stabilnost je kroz dalju saradnju i oprez među saveznicima. Izgradnja otpornih demokratija i jačanje institucija i javne svesti je pravi način kako ćemo se braniti u kombinaciji sa članstvom Crne Gore u NATO savezu i na kraju u Evropskoj uniji”, smatra Vilson.

Pročitajte OVDE  šta je to Lazanski novo otkrio a tiče se Balkana.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA