Najnovije

DETALJI DIPLOMATSKE TRGOVINE PRIŠTINE: Priznanja Kosova plaćali milionima, ali i nameštajem i računarima!

Varničenje između Beograda i Prištine sve je žešće. Srbija je i do sada zbog povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova bila izložena niskim udarcima Prištine i upozorenjima Zapada. Situacija je sada drastično eskalirala zbog čega bi Srbija mogla da pretrpi konkretnije posledice.

Bedžet Pacoli (Foto: Jutjub)

Srpska diplomatija dve godine radi na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova i do sada je 15 država povuklo priznanje. Iako je ova akcija povremeno bila predmet podsmeha pojedinih delova srpskog društva, najčešće zbog država koje povlačenje priznanje, činjenica je da međunarodna zajednica, kao ni Priština, u ovom angažmanu ne vidi ništa smešno. Naprotiv, povlačenje priznanja je problem za države Kvinte, vlasti u Prištini, a Beograd dobija ogroman pregovarački zalog. Srbija zahvaljujući upravo povlačenjima priznanja dobija, grubo rečeno, ucenjivački kapacitet ravan, ako ne i moćniji sa taksama na robu koje je uvela Priština.

Poslednjih dana problem je eskalirao, a Srbija je optužena za mito i korupciju. Isprva se vest pojavila na centralnoafričkom portalu o aferi u koju su upletene ministarka spoljnih poslova Centralnoafričke Republike (CAR) Silvi Baipo Temon i "specijalni savetnik ministra spoljnih poslova Srbije". Potom je ministarstvo spoljnih poslova iz Prištine optužilo Vladu Srbije da nudi mito u zamenu za povlačenje priznanja Kosova. Problem je dodatno usijan jučerašnjim zahtevom kosovskog ministarstva spoljnih poslova koje je pozvalo tužilaštvo da izda međunarodni nalog za hapšenje Vladimira Cizelja, saradnika ministra Ivice Dačića.

Savetnik ministra spoljnih poslova u ostavci Bedžeta Pacolija, Jetljir Ziberaj, rekao je prištinskim medijima da je Cizelj "počinio krivična dela protiv suvereniteta Kosova". Naime, stavlja mu se na teret da je on učestvovao i lobirao u povlačenju priznanja.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je "apsolutna laž da Srbija nudi pare, oružje...".

- Optužbe koje dolaze iz Prištine i od Pacolija su odraz njihove nemoći - kaže Dačić.

Prosto rečeno - bedno je da se nezavisnost priznaje ili povlači davanjem para. To znači da je međunarodno pravo srozano na najniži nivo.

Međutim, ko je najglasniji u osudi Srbije da daje mito? Upravo kosovski Albanac koji se svojevremeno hvalio i političku karijeru praktično kupio plaćajući nezavisnost Kosova - ministar vlade u ostavci Bedžet Pacoli.

Prema saznanjima "Blica", Pacoli je na ovom polju i dalje aktivan. Posle povlačenja priznanja Togoa, tamošnjem ministru je nuđeno pola miliona da povuku notu.

- Međutim, ne samo da povuku notu koju je Dačić doneo u Srbiju već da javno utvrde da je falsifikat. Tvrdeći da je nota o povlačenju falsifikat i da je Srbija to sama uradila, bio bi dupli udarac za Beograd. I lažno povlačenje i falsifikovanje bi svakako stavilo Srbiju na stub srama - kaže izvor "Blica" iz diplomatskih krugova.

Priština Izraelu nudi da otvore ambasadu u Jerusalimu ako ih priznaju.

- Pola miliona je nuđeno u Kongu, a putovalo se na razgovor Pacolijevim avionom - dodaje izvor samo neke od pokušaja kosovskih Albanaca da novcem ‘dokupe’ nezavisnost.

Jedan od najpoznatijih slučajeva korupcije i trgovine Kosovom vezan je za Maldive. Tamošnji Odbor za bezbednost parlamenta pokrenuo je istragu povodom sumnje da su zvaničnici vlade te države umešani u primanje mita u iznosu od dva miliona dolara za priznavanje nezavisnosti Kosova. U velikoj aferi koja je 2009. potresla ostrvsku državu u Indijskom okeanu, u kojoj živi muslimansko stanovništvo, saznalo se da su zvaničnici vlade od Pacolija primili dva miliona dolara.

Pacoli se svojevremeno javno pohvalio kako je uspeo da izdejstvuje da Mali prizna Kosovo. Ta nezavisnost je plaćena - kompjuterima. Da bi uzdigao sebe pred kosovskom javnošću, danas glasni Pacoli koji optužuje za mito i korupciju je tada rekao:

- Prošle godine je bivši predsednik Malija obećao da će priznati Kosovo... Ali onda je došlo do puča... Dok sam bio na odmoru, pozvao me je moj savetnik i obavestio da je nova vlast u Maliju zamolila da im pomognemo u opremanju rezidencije i kabineta jer se predsednik vratio iz Pariza i nema osnovne uslove za rad pošto je sve uništeno u sukobima. Tražili su deset kompjutera i nešto nameštaja. Kada sam se vratio sa odmora, dobio sam informaciju od svog savetnika da je došlo do priznanja - pohvalio se Pacoli.

Dok god oni lobiraju, i mi ćemo

Pre desetak dana i Beograd i Priština dobili su ozbiljno upozorenje zemalja Kvinte koju čine SAD, Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija. Beogradu je poručeno da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, a Prištini da povuku takse. Obema stranama ista poruka - obnova dijaloga što pre.

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže, međutim, da je upozorenje licemerno.

- Oni traže da mi prestanemo da lobiramo, a da oni nastave da se zalažu za ovakvo Kosovo. Da Priština i dalje traži prijem u Interpol, Unesko i druge organizacije. Možemo da prestanemo da lobiramo ako stanu svi sa svojim akcijama i pregovore postavimo na zdrave i poštene osnove. Do tada Srbija nastavlja da osigurava povlačenja jednostrano proglašene nezavisnosti dela svoje teritorije - poručuje Dačić u izjavi za "Blic".

Diplomatski rat traje dve godine

Otvoren sukob Dačića i Pacolija traje oko dve godine i počeo je upravo vezano za povlačenja priznanja. Pacoli je prepoznat kao onaj koji je osiguravao priznanja. Kada je Dačić pre dve godine najavio da kreće u akciju povlaćenja priznanja, ministar spoljnih poslova u Prištini Pacoli napisao je na Fejsbuku da su najave srpskog šefa diplomatije o povlačenju priznanja Kosova "donkihotovski napori". Odmah je odgovorio Dačić: "Pacoli je malo nervozan jer im ne ide kako su planirali, kako su im obećali i kako su platili".

Priznanje povuklo već petnaest zemalja

Togo je poslednji u nizu od 15 zemalja koje su u protekle dve godine povukle priznanje. Do sada su to učinile Lesoto, Papua Nova Gvneja, Burundi, Unija Komora, Gvineja Bisao, Sao Tome i Principe, Madagaskar, Liberija, Grenada, Palau, Komonvelt Dominika, Solomonska Ostrva i Centralnoafrička Republika.

Pročitajte OVDE  zašto se američki ambasador u Prištini hvata za glavu.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA