Najnovije

POBUNA NA STAROJ PLANINI: Meštani najavili snažan otpor, investitora posle sukoba čuva policija!

Nakon sukoba u selu Topli Do između meštana, aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine i investitora Dragana Josića, u Savezu mesnih zajednica Stare planine kažu da neće dozvoliti izgradnju derivacionih mini-hidroelektrana, dok investitor ostaje pri nameri da gradi u ovom selu jer, kako kaže, za nju ima sve potrebne dozvole.

Jedan od protesta na Staroj planini (Foto: Jutjub)

Strasti u selu Topli Do se ne smiruju. Nakon posete investitora selu, aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine na društvenim mrežama pozivaju ljude na sprečavanje izgradnje mini-hidroelektrane, a iz Saveza mesnih zajednica Stare planine saopštavaju da ni po koju cenu neće dozvoliti izgradnju MHE i uništavanje biodiverziteta.

S obzirom na to da je na delu potpuno nepoštovanje volje naroda zarad interesa pojedinaca, u šta je očigledno umešan i sam vrh vlasti, upozoravamo policajce da se povuku, da ne učestvuju u uništavanju sopstvenog naroda iz koga i sami potiču. Svaki pokušaj zastrašivanja naroda koji se bori za svoj opstanak biće uzvraćen, saopštavaju iz Saveza.

Dok Aleksandar Panić iz Inicijative ORSP tvrdi da investitor ima problema u dokumentaciji za građevinsku dozvolu, iz Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ne odgovaraju na pitanje novinara Južnih vesti da li postoje nepravilnosti u dokumentaciji.

"Imamo prigovore za građevinsku dozvolu za njegovu mini-hidroelektranu, ali nemamo odgovore. On nema pozitivno mišljenje Zavoda za zaštitu prirode", rekao je Panić.

Međutim, investitor tvrdi da ima svu potrebnu dokumentaciju i da će krenuti sa radovima početkom septembra.

"Oni kažu da nemam pozitivno mišljenje Zavoda za zaštitu prirode. To je apsurd, ja ne mogu da dobijem građevinsku dozvolu bez nekompletne dokumentacije. Ministarstvo je izdalo tu dozvolu na osnovu rešenja Zavoda tako da ne postoji prostor za grešku. Nisam ništa lažirao, sve je transparentno, mogu da vam dostavim svu dokumentaciju", kazao je Josić.

On je selo Topli Do, nakon sukoba sa meštanima i aktivistima napustio u pratnji policije, a očekuje njihovu reakciju po pitanju poslednjih dešavanja i pretnji koje dobija.

"Ja nisam smeo da izađem, čovek sa sekirom mi je pretio. Kada je došla policija, bezbedno me je sprovela do Pirota. Očekujem da će doći policija i kada krenu radovi septembra i da ljudi koji vrše krivična dela da budu uhapšeni", rekao je investitor.

Dodaje da se on optužuje za lažiranje dokumentacije kako bi opravdali proteste i kako bi napravili motiv da vrše kriminalna dela na gradilištima za mini-hidroelektrane.

Uz intervenciju policije sprečen je sukob meštana i investitora prilikom posete Toplom Dolu 28. avgusta, a i krajem februara ove godine prilikom njegove posete selu došlo je do žučne rasprave sa meštanima i aktivistima Inicijative Odbranimo reke Stare planine, kada je takođe reagovala pirotska policija.

Pročitajte OVDE  šta se to dešava na jugu Srbije.

Izvor: Južne vesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA