Najnovije

USLOVI ZA KONAČNU POBEDU NIKADA POVOLJNIJI: Idlib u Asadovim rukama!

Sirijska armija i njeni saveznici su uspeli da oslobode grad Tamanu na jugu provincije Idlib. Tom prilikom su neprijatelju naneti osetni gubici. Tokom operacije uništena su najmanje dva tenka i jedno borbeno vozilo pešadije. Ruska avijacija izvela desetine napada u širem rejonu grada

Sirijska vojska (Foto: jutjub)

U prvoj fazi operacije sirijska armija je sa motorizovanim delovima zauzela dominatne topografske objekte oko grada. Ne nailazeći na jači otpor, deo ovih snaga je produžio svoj napad i okružio ceo grad. Na ovaj način je onemogućen neprijatelj da iz dubine provincije Idlib interveniše u cilju spasavanja izolovanih terorista koji su se nalazili u samom gradu.

Prilikom opkoljavanja grada neprijatelj je izvodio aktivnu odbranu tako što je primenjivao šehid-mobile. Sirijska armija je poslovično imala problema sa velikim brojem mina iznenađenja. U celini, ova dejstva neprijatelja nisu imali nekog bitnijeg uticaja na tempo napada.

Pošto je raščistila glavne pravce oko grada i slomila spoljnu odbranu neprijatelja, pristupilo se napadu na sam grad. Akcija je izvedena na više odvijenih pravaca i sirijske kolone su se ubrzo našle u centru grada. Neprijatelj koji se izvukao na sever u pravcu grada Marat al Numan, na brzinu je obrazovao novu liniju fronta u cilju sprečavanja proširenja ovog uspeha sirijske armije, i daljeg prodora u dubinu proviincije Idlib.

Ruska avijacija je davala aktivnu podršku sirijskim snagama tokom napada. Ona je nanela brojne udare po pozicijima neprijatelja. Na udaru ruskih aviona su se našle otporne tačke i magacini sa naoružanjem. Napad je proširen i po dubini terorističke teritorije koja gravitira ka gradu Tamana, posebno u zahvatu komunikacije ka Marat el Numanu.

Uspešnih oslobođenjem grada Tamana dodatno je obezbeđen grad Nah Šejhun i stvoreni uslovi za dalju ofanzivu u pravcu strateški važnog grada Marat el Numan.

Pre nekoliko dana je u ovom regionu teroristička grupa „Hadžat Tahrir al Šam“ izvela snažan napad na pozicije sirijske armije. Ova grupa jačine 200-250 terorista sa nekoliko oklopnih vozila, je pokušala da na prepad zauzme naseljeni punkt Abu-Dali u kome se nalazio ruski punkt. U žestokom sukobu teroristi su izgubili dva tenka + jedno borbeno oklopno vozilo, i u neredu se povukli na polazne pozicije.

Snimak kako Sirijci razbijaju turske blokade, pogledajte OVDE.

Izvor: bog-rata. com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA