Najnovije

20 BORILAČKIH SPORTOVA, 4000 UČESNIKA IZ 100 ZEMALJA: Srpski borci na prestižnom takmičenju u Južnoj Koreji

U Chungju city, Južna Koreja, održavaju se od 30.08-06.09.2019. Svetske igre borilačkih sportova ( „World Martial Arts Mastership“), takmičenje koje ima za cilj da tradicionalne (drevne) borilačke veštine i sportove predstavi svetu.

Miroslav Odžić i Kristina DŽolić (Foto: privatna arhiva

Na šampionatu koji je podržan od strane GAISF-a (Global Association of International Sports Federations),  Nacionalnog olimpijskog komiteta Južne Koreje (Korean Olympic Committee) i nacionalne komisije za UNESKO, nastupiće 20 borilačkih sportova i 4000 učesnika iz 100 zemalja.

Među njima je i savate (francuski boks), a Srbiju će u ovom sportu predstavljati Miroslav Odžić i Kristina DŽolić, članovi novosadskog savate kluba "Vojvodina". Oni će se 5. i 6. septembra boriti sa najboljim savatistima sveta, Miroslav Odžić u kategoriji do 75 kg, a Kristina DŽolić u kategoriji do 60 kg.

Miroslav Odžić se više od 30 godina bavi savateom i osvajač je više svetskih i evropskih medalja u ovom sportu. Poslednjih godina je veoma uspešan trener savate kluba "Vojvodina" iz Novog Sada koji do sada ima 27 prvaka sveta i Evrope.  Zbog njegove stručnosti Svetska savate federacija (FISav) angažovala ga je da širi savate po Aziji, te je prošle godine više od tri meseca boravio u Kini. Zbog svojih kvaliteta je i dobio posebnu pozivnicu na učestvovanju u ovom prestižnom takmičenju od strane FISav-a.

Naši sportisti se već mesec dana intezivno spremaju za ovaj prestižan turnir. Oboje su veoma iskusni takmičari sa nekoliko evropskih i svetskih titula, te se očekuje da nastave sa uspesima. Sa njima u Južnu Koreju putuju i predsednik Savate saveza Srbije Miodrag Rakić, kao i sudije Maja Odžić kao šef takmičenja i Velimir Karanović.

Inače, savate je nastao krajem XVII veka i bio je na Olimpijskim igrama 1924. godine u Parizu, a savatisti se nadaju da će na stogodišnjicu, tačnije, na Olimpijskim igrama 2024. godine ponovo biti deo olimpijske porodice. Savate je francuski nacionalni sport u kome se bori rukama i nogama, veoma je dinamičan i atraktivan za gledaoce. 

Našim borcima želimo puno sreće i uspeha na ovom takmičenju! 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA