Najnovije

NOVE PROGNOZE VOJNIH EKSPERATA: Ruska vojska će obrazovati tri vazduhoplovna puka naoružana lovcima pete generacije Su-57!

Vazduhoplovni pukovi opremljeni višenamenskim lovcima pete generacije Su-57 će biti raspoređeni na strategijski važnim tačkama odbrane zemlje. Ove formacije će se po svojoj strukturi razlikovati od standardnih vazduhoplovnih pukova u okviru Vazdušno-kosmičke vojske ruske armije.

Su-57 (Foto: Jutjub)

Za višenamenske lovce pete generacije Su-57, koji će uskoro početi da ulaze u operativno naoružanje Vazdušno-kosmičke vojske ruske armije (VKS), biće obrazovano nekoliko novih formacija ranga vazduhoplovnog puka. Neimenovani izvori iz ruskog Ministarstva odbrane su internet portalu „Izvestija“ preneli saznanja, da će ove jedinice imati bitno drugačiju strukturu od standardne organizacije kakva je sada prisutna u VKS.

Konkretno, u njihovom sastavu će se pojaviti specijalne kopnene strukture koje će biti odgovorne za radarsku nevidljivost aviona. Eksperti procenjuju, da će vazduhoplovni pukovi opremljeni avionima pete generacije Su-57 biti razmešteni na glavnim strategijskim pravcima odbrane Ruske Federacije, a to su jugo-zapadni i severo-zapadni deo zemlje, kao i Daleki Istok.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na sastanku sa najvišim predstavnicima Ministarstva odbrane i oficirima ruske armije koji je održan pre nekoliko meseci u Sočiju, izložio plan po kome će do 2027.godine VKS dobiti 76 višenamenskih lovaca Su-57. Ova količina aviona je dovoljna da se u potpunosti opreme tri vazduhoplovna puka koji u svom sastavu imaju po dve eskadrile sa ukupno 24 aparata. Dakle, u ruskoj armiji bi se do kraja 2027. godine nalazila 72 lovca Su-57, dok bi preostala četiri aparata ušla u sastav 4-tog Centra za borbenu obuku pilota koji se nalazi u gradu Lipeck. U ovom centru bi se osposobljavali mladi piloti koji će svoju dalju vojnu karijeru nastaviti na lovcima pete generacije.

Su-57 je ruski višenamenski borbeni avion pete generacije, kojeg su razvili vazduhoplovni inžinjeri OKB Suhoj. On je namenjen izvršavanju ogromnog spektra zadataka koji se mogu postaviti ispred jedne vazduhoplovne borbene platforme, kao što je ostvarivanje apsolutne vazdušne prevlasti iznad teritorije na kojoj se izvode aktivna borbena dejstva, uništavanje najrazličitijih zemaljskih ciljeva i površinskih brodova koji su ojačani savremenim protivvazduhoplovnim borbenim sredstvima, operacije izviđanja i nadzora vazdušnog prostora na velikim udaljenostima, uništavanje komandne infrastrukture neprijatelja itd. NJegov prvi let je realizovan 2010.godine. Avion može da dostigne maksimalnu brzinu od 2,600 km/č i ostvari dolet i do 4,300 km. NJegov napadno-navigacioni kompleks koji je ojačan moćnim radarom sa antenskom faznom rešetkom može da na daljinama od nekoliko stotina kilometara da jednovremeno prati do 30 različitih vazdušnih ciljeva. Tokom njegovog opitno-kontruktorskog razvoja napravljeno je 10 eksperimentalnih letelica. U međuvremenu je letelica prošla čitav kompleks složenih testiranja, uključujući tu i blok testiranja u zoni ratnih dejstava koji su realizovani na sirijskom nebu.

Tri vazduhoplovna puka za VKS

U ovom momentu komanda VKS razmatra dve varijante formacijskog ustroja svojih vazduhoplovnih jedinica, kada u naoružanje uđu novi lovci Su-57. Najverovatnije će se ići na obrazovanje novog vazduhoplovnog puka, kao i na strukturnu transformaciju postojeća dva puka, koji će u potpunosti biti preoružani lovcima pete generacije. Ne treba isključiti mogućnost, da će pojedinačne lovačke eskadrile opremljene novim avionima, biti pridodate postojećim jedinicama. Prema rečima izvora iz ruskog Ministarstva odbrane, konačno rešenje po ovim pitanjima će biti doneto posle detaljnih konsultacija sa predstavnicima Objedinjene vazduhoplovne korporacije (rus.“ Obъedinennoй aviastroitelьnoй korporacieй“ – OAK), na kojima će se utvrditi dinamika isporuke novih aviona jedinicama VKS.

„Očekuje se da vazduhoplovni pukovi opremljeni avionima Su-57 budu orijentisani na pokrivanje glavnih strateških pravaca kada je u pitanju zaštita vazdušnog prostora Ruske Federacije. Dakle, jedan puk će sigurno biti baziran na jednom od aerodroma na Dalekom Istoku, drugi puk na Jugo-zapadu zemlje, i treći na njenom Severo-zapadu“- smatra vojni ekspert Dmitri Boltenkov. Prema njegovom mišljenju, postoji velika verovatnoća da će 23. lovački puk iz sastava 303.mešovite vazduhoplovne divizije sa bazom u Habarovskom regionu, prvi preći na nove avione Su-57.

Baza ove lovačke eksadrile se nalazi na aerodromu DŽjomgi, koji inače služi kao poligon za testiranje novih vazduhoplova koji su izašli iz čuvene fabrike aviona koja nosi ime Jurija Gagarina (Komsomolьskiй-na-Amure aviacionnый zavod imeni Ю. A. Gagarina – KnAZZ). Inače ova fabrika proizvodi praktično sve lovce četvrte generacije i njihove kasnije modifikacije koji nose oznaku „Su“ (Suhoj) kao što su Su-27SK, Su-27SKM, Su-30M2, Su-30MK2, Su-30MKV, Su-30MKK, Su-30MK2-V, Su-30MK2-I, Su-30MK2-V, Su-33, Su-35 i naravno Su-57.

Prema mišljenju vojnog eksperta Dmitrija Boltenkova, komadna VKS će se postarati da novousvojenu borbenu tehniku prvo stacionira u onim delovima zemlje, koji se nalaze u blizini glavnih fabričkih kapaciteta koji proizode tu istu tehniku.

Da se radi o realnoj proceni govori i činjenica da je prilikom usvajanja u naoružanje lovca 4++ generacije Su-35, prvo bila opremljena 23-lovačka eksadrila koja je bazirana na aerodromu DŽjomgi, koji za svoje potrebe eksploatiše vazduhoplovna fabrika KnAZZ. Upravo ovakav princip razmeštaja nove vazduhoplovne tehnike je primenjen i u slučaju usvajanja u naoružanje borbenih lovaca Su-30SM, gde su prvi primerci ovog aviona sleteli u vazduhoplovnu vojnu bazu Domnji na kojoj je razmešten 120. mešoviti vazduhoplovni puk. Naime, ova baza se nalazi nedaleko od grada Irkutsk, u kome je stacionirana vazduhoplovna fabrika koja proizvodi upravo ovaj tip letelice.

Kako prenosi „Izvestija“ za lovce pete generacije Su-57 se aktivno razvijaju novi vidovi vazduhoplovnog vođenog raketnog naoružanja. Konkretno, novi ruski lovac će biti opremljen novom hiperzvučnom raketom velikog dometa R-37M klase „vazduh-vazduh“, koja će biti u stanju da uništi širok spektar vazdušnih ciljeva koji lete velikom brzinom, na daljinama većim od 300km.

Samo iskusni piloti

Posebna pažnja će se posvetiti selekciji pilotskog kadra koji će upravljati sofisticiranim letelicama. Prema neimenovanom izvoru iz ruskog Ministarstva odbrane, razradiće se specijalne nastavne jedinice koje će obezbediti brz i efikasan transfer obuke u osposobljavanju pilota da lete na lovcima Su-57. Na ovom avionu će biti primenjen veliki broj noviteta, koji se tiču integracije perspektivnih sistema za upravljanje kompleksnim vidovima vazduhoplovnog naoružanja, kao i druge visokotehnološke opreme. Na njemu će biti integrisani i novi motori, što u celini zahteva visok stepen obučenosti pilota-specijaliste.

Nema sumnje da će na avionima pete generacije Su-57 leteti najkvalitetniji borbeni piloti koji se nalaze u sastavu Vazdušno-kosmičkih snaga ruske armije. Ovo je ruskim medijima izjavio nosilac najvišeg ordena Heroj Rusije i bivši komandant 4.armije VVS i PVO, general-lajtant Valerij Gorbenko.

 „Novi avioni će se postepeno usvajati u jedinice“- rekao je general. Oni će prvo proći fazu detaljne tehničke provere u fabričkim uslovima, a zatim biti upućeni u Državni letno-opitni centar Ministarstva odbrane koji nosi ime V.P.Čkalova u Ahtubinsku. Ovde će biti proverena kompletna oprema i naoružanje od svakog aviona, provešće se kompleksna kontrolna ispitivanja, a deo pilota realizovati proces preobuke za novi avion.

Evo kakav je genijalni sistem Iran kupio od Rusije! Više o tome OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA