Najnovije

Evo zbog čega je važno da Kosovo prizna manje od 97 zemalja, taj broj se sada ne čini tako dalekim

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je spisak Prištine koje su priznale nezavisnost Kosova "potpuno razbijen" i dodao da je cilj Srbije da taj broj padne ispod 97 zemalja, što je manje od polovine članica UN.

Ivica Dačić u UN (Foto: Ministarstvo spoljnjih poslova)

Odluke nekoliko zemalja da povuku odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, podigle su buru u javnosti, a iako Priština ovo negira, zvanični Beograd u rukama ima dokaze, zvanične note. Od 117 zemalja za koje Priština tvrdi da su priznale kosovsku nezavisnost, Nigerija, Uganda i Mali to nikada nisu uradile dok je 14 zemalja povuklo odluku o priznanju.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je spisak Prištine koje su priznale nezavisnost Kosova "potpuno razbijen" i dodao da je cilj Srbije da taj broj padne ispod 97 zemalja, što je manje od polovine članica UN.

Zbog čega je tačno važna ta brojka i zašto bi to predstavljalo veliku diplomatsku pobedu Srbije?

Ministar spoljnih poslova naveo je da od 117 zemalja za koje Priština tvrdi da su priznale kosovsku nezavisnost, Nigerija, Uganda i Mali to nikada nisu uradile dok je 14 zemalja povuklo odluku o priznanju.

- Na njihovoj listi su i zemlje koje zvanično kažu da su zamrznule odluku o priznanju, poput Egipta i Perua. Taj spisak Prištine od 117 zemalja je potpuno razbijen, nama je cilj da taj broj padne ispod 97 što je manje od polovine članica UN jer nam je bitno da kod glasanja u medjunarodnim organizacijama imaju perspektivu da ne mogu da prodju - kazao je Dačić.

Po njegovim rečima, Priština stalno provocira pokušajima da postane član medjunarodnih organizacija poput Interpola, Uneska ili Svetske carinske organizacije.

- Mi uspevamo to da sprečimo kada nam procedura dozvoljava ali je bitno reći da je i glasanja u Interpolu pokazalo da je pitanje Kosova živo i da nije rešeno kao što to govore u Prištini - naveo je Dačić.

Generalnu skupštinu UN danas čine 193 članice, stoga, ukoliko broj onih koje su priznale nezavisnost Kosova bude manji od 100, to znači da više od polovine zemalja ne priznaje južnu srpsku pokrajinu kao samostalnu državu.

Budući da je ključni cilj Prištine da obezbedi stolicu u UN, namera srpske diplomatije je da u procesu pregovora obezbedi što bolje pozicije.

- Tvrdnja da manje od 100 zemalja sveta priznaje nezavisnost Kosova, posle 10 godina od samoproglašenja, može predstavljati argument u rukama Srbije - izjavio je ranije Stefan Surlić, predsednik Centra za društvena istraživanja i asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu i objasnio da bi se time opovrgla tvrdnja da Kosovo ne može da postane članica UN samo zbog veta Rusije, već bi se istaklo da je to većinski stav.

Diplomata Zoran Milivojević objasnio je ranije da prištinska strana ide na to da dobije glas 2/3 članica, kako bi Kosovo steklo eventualno status posmatrača, kao Palestina.

- Na mala vrata pokušavaju da uđu u UN. Međutim, ukoliko broj zemalja koje ne priznaju Kosovo kao nezavisno, padne ispod 100, onda oni nemaju sa čim da forsiraju ideju o članstvu, ali i nezavisnosti - objasnio je on.

To je ujedno i glavni razlog, ocenjuju analitičari, velike defanzive Prištine čiji predstavnici najveći deo vremena provode u razgovorima sa zemljama koje su već priznale nezavisnost Kosova, kako ne bi promenile odluku.

Na poslednjem zasedanju Generalne skupštine UN predstavnik države Samoa, sa kojom nema diplomatske odnose, rekao da je ta država obmanuta kada je priznala Kosovo 2008. godine, a ministar spoljnih poslova Omana poručio je da oni zvanično nisu priznali Kosovo, ali se nalaze na prištinskoj listi zemalja koje jesu.

- Mnoge zemlje su obmanute posle jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine, umesto nekih je glasano pre 10 godina, tako da je prirodno što se sada preispituju odluke - rekao je Milivojević i dodao da svaki glas u SB UN ima podjednaku vrednost, tako da ne važe priče o tome da to što su neke male zemlje odlučile da povuku odluku o priznanju Kosova nema nikakvu težinu.

Pročitajte OVDE čime je to Drecun šokirao Srbiju.

Izvor: TV Pink/Srpski Telegraf/Telegraf. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube