Najnovije

JAPANCI OŠTRO ZAPRETILI RUSKOJ VOJSCI: Nije vam mesto na Kurilskim ostrvima!

Japan je diplomatskim putem izrazio protest Rusiji zbog vojnih vežbi u području ostrva Kunašir, saopštio je generalni sekretar japanske vlade Jošida Suga.

Japanska mornarica (Foto: Jutjub)

Prema njegovim rečima, Tokio prikuplja informacije o manevrima koji su planirani da se održe od petog do desetog avgusta, prenose RIA Novosti. 

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kao odgovor na zabrinutost Japana zbog aktivnosti Rusije na Južnim Kurilima izjavio da se Oružane snage Rusije nalaze na svojoj teritoriji.

Kurilsko pitanje

Dijalog između Rusije i Japana dugi niz godina zasenjuje odsustvo mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine, a Tokio je vraćanje ovih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Rusijom. Vraćanje ostrva Tokio je postavio kao uslov za sklapanje mira sa Rusijom, koji nije potpisan nakon završetka Drugog svetskog rata.

Stav Moskve je da su Južni Kurili postali deo SSSR-a posle Drugog svetskog rata, te da je ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajući međunarodni pravni okvir, nesumnjiv.

U novembru 2018. godine, Vladimir Putin i Šinzo Abe sastali su se u Singapuru te su se složili da ubrzaju pregovarački proces.

Ruske specijalne jedinice eliminisale pripadnike Al Kaide! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA