Najnovije

OVE MAŠINE ĆE BRANITI NEBO IZNAD MOSKVE I SANKT PETERBURGA: Modernizovani lovci Su-30SM najzad u sastavu ruske vojske!

Prvi kontingent modernizovanih lovaca Su-30SM opremljenih novih motorima biće upućen u sastav vazduhoplovnog puka koji se nalazi u blizini grada Tver. Isporuka aviona je planirana za 2021.godinu, saopštili su iz informativne službe Zapadnog vojnog okruga.

Su-30SM (Foto: jutjub)

Nedavno je postalo izvesno, da će OKB Suhoj zajedno sa korporacijom „Irkut“ napraviti novu verziju lovca Su-30 (u pojedinim izvorima ovaj avion nosi oznaku Su-30SMD). Ovaj lovački avion će dobiti novu pogonsku grupu koja će se sastojati od moćnih motora AL-41F-1S koji se serijski ugrađuju na lovce 4++ generacije Su-35, ali i na prve primerke lovca pete generacije Su-57, dok se u potpunosti ne završi razvoj novog motora „druge etape“. Unapređene karakteristike motora dostignute su na račun novog kompresora sa uvećanim stepenom korisnog dejstva i zahvaljujući efikasnijem sistemu hlađenja lopatica turbine.

Lovački vazduhoplovni puk stacioniran na aerodromu Hotilovo u Tverskoj oblasti, deo je Lenjingradske armije RV i PVO. Krajem jula meseca, prva eskadrila puka je u potpunosti opremljena lovcima Su-30SM. Druga eskadrila je naoružana lovcima Su-27.

Visokotemperaturni dvoprotočni turbo-mlazni motor AL-41F je isprva projektovan za MiG-1.44, koji je još u vreme SSSR-a smatran prvim avionom pete generacije. Posle kolapsa SSSR-a, a samim tim i ovog projekta, novi motor koji je razvijen za ovaj avion je imao sve karakteristike motora za 21.vek. On je po masi bio lagan, ekonomičan, dozvoljavao je avionu da dostigne nadzvučnu brzinu krstarenja bez da motor uđe u režim dodatnog sagorevanja „forsaža“.

Su-30SM je avion izvanrednih letno-taktičkih karakteristika. NJegov glavni zadatak je ostvarivanje apsolutne vazdušne dominacije iznad šireg prostora gde se odvija bitka. Osnovi fokus su protivnički lovci i bombarderi, ali se može upotrebiti i za gađanje ciljeva na zemlji. Postoje informacije da će zajedno sa motorima biti unapređen i segment napadno-navigacijskog kompleksa aviona pomoću kojeg ruski konstruktori žele da unaprede njegove „bombarderske“ karakteristike i ujednače ih sa njegovim sposobnostima kada je u pitanju borba u vazduhu. U tom smislu se može očekivati integracija dodatnog paketa sofisticirane opreme za otkrivanje i gađanje ciljeva na zemlji, koja će omogućiti proširenje liste ubojnih sredstava klase vazduh-zemlja koja se mogu naći u njegovom naoružanju. Prema rečima vojnih stručnjaka, najverovatnije se koncipira varijanta koja će moći da primenjuje visoko-preciznu municiju kakve su npr. “navođene vazduhoplovne bombe KAB-250 i rakete klase vazduh-zemlja H-59MK2.”

Zbog čega su srpski, ruski i kineski tenkovi bili izvedeni na ulice, saznajte OVDE.

Izvor: bog-rata. com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA