Najnovije

CRNOGORSKI INKVIZITOR PONOVO UDARA NA PRAVOSLAVNE SRBE: Milo progoni sveštenike SPC rođene van Crne Gore! Za katolike druga pravila!

Predsedniku Milu Đukanoviću pošlo je za rukom da temeljno "reformiše" Crnu Goru, učinivši je antipodom istinske, petrovićevske Crne Gore. Po pravilu, suština Milovih "reformi" sadržana je u izbacivanju Srba iz svih sfera od vitalnog značaja za opstanak jedne nacionalne zajednice.

Milo Đukanović (Foto: Pravda)

Lajt-motiv montenegrinske unutrašnje i spoljnje politike mogao bi se definisati rečenicom: "Sve što je loše za Srbe, dobro je za nas!". U tom kontekstu valja sagledati i nastojanja da se, ne birajući sredstva, nanese šteta SPC.

U jednom od prethodnih tekstova IN4S istakli su da tvrdnje Đukanovića i njegovih poslušnika kako je "neprihvatljivo i nenormalno da pravoslavna crkva u Crnoj Gori bude podređena organizaciji čije je sedište u drugoj državi", razotkrivaju zavidan nivo neznanja i dvostruke standarde predstavnika vlasti. Takođe, suštinski razotkrivaju i loše namere prema SPC, koja je utemeljila i samu državu Crnu Goru.

Žaleći se zbog "prekograničnih eparhija SPC", Đukanoviću i njemu sličnim ne pada na pamet da dovedu u pitanje teritorijalnu organizaciju katoličke crkve! Predočili smo i materijalne dokaze da je Kotorska biskupija vezana za Crkvu u Hrvata u Hrvatskoj, a Sutorina za Crkvu u Hrvata u BiH – što je očit prelazak organizacionih granica iz druge države u Crnu Goru. Dva puta. Međutim, predstavnicima režima to ni najmanje ne smeta. Niti Milu pada na pamet da pokuša da "preuredi" katoličku crkvu.

Takođe, svima je u svežem sećanju progon srpskih sveštenika, monaha i članova njihovih porodica koji nisu rođeni u Crnoj Gori, već svoj status rešavaju prijavom boravišta u našoj zemlji. Ni protojerej-stavrofor Velibor DŽomić nije izbegao udare Milovog represivnog aparata, a očito da će se slične podlosti dešavati i u vremenu pred nama.

Ipak, kada je reč o katoličkoj crkvi, "reformatoru" Đukanoviću ne pada na pamet da broji "krvna zrnca" njihovom sveštenstvu, niti da šikanira one koji su rođeni van Crne Gore.

Naime, poznato je da su barski nadbiskupi Zef Gaši (u penziji, bio na čelu Barske nadbiskupije od 1998-1916) i Rok Đonlešaj (aktuelni) – etnički Albanci sa Kosova i Metohije. To režimu ni najmanje ne smeta, iako su i oni – stranci. Praktično sve vezano za rimokatoličku crkvu u Crnoj Gori nesumnjivo je van poretka u koji kleptokratski režim, pošto-poto, želi da utera Srpsku pravoslavnu crkvu!

Još jednom naglašavamo da nam je drago što režimlije ne prave ni najmanje probleme katolicima: Međutim, smatramo da je krajnje vrijeme da prestanu sa neosnovanim napadima na SPC i prekinu sa praksom dvostrukih standarda, koja je tokom godina postala zaštitni znak DPS-a.

Čuveni guslar posvetio stihove sramnom učešću Crne Gore u proslavi "Oluje". Više o tome OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA