Najnovije

DUTERTE PORUČIO AMERIMA: Filipini nikada neće dozvoliti SAD-u da rasporede nuklearno oružje na njihovom tlu

Filipini nikada neće dozvoliti SAD-u da na njihovom tlu rasporede nuklearno oružje kako bi se suprotstavile rastućem uticaju Kine u regionu, izjavio je predsednik Duterte, osuđujući nepouzdanost Vašingtona čak i kada je reč o manjoj trgovini oružjem.

Duterte (Foto: Jutjub)

Nakon povlačenja SAD-a iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa s Rusijom prošle nedelje, Vašington je jasno stavio do znanja da je sada slobodan da rasporedi balističke nuklearne rakete kopnenog baziranja dometa od 500 do 5.500 kilometara bilo gde u svetu - uključujući Aziju, kako bi se suprotstavio Kini u regionu.

Manila, koja je odnedavno uživa nešto bolje odnose s Kinom, nikada neće dozvoliti da se američki planovi na njenom tlu ostvare, rekao je Rodrigo Duterte.

„To se nikada neće dogoditi, jer ja to neću dozvoliti“, rekao je Duterte. "Nikada neću dozvoliti nijednim stranim trupama ... Ne želim da se borim protiv Kine."

Kina je upozorila Vašington da će preduzeti sve neophodne kontramere ukoliko Pentagon nastavi sa svojim planovima za postavljanje raketa kopnenog baziranja u njenoj blizini. Uprkos nedavnom zbližavanju Pekingu, Duterte je jasno rekao da Filipini ne žele da se pridruže nikakvoj vojnoj alijansi, objasnivši da je Manila bila primorana da traži bliže veze i sa Rusijom i Kinom nakon što su SAD 2016. godine odbile da prodaju 26.000 pušaka, pod izgovorom kršenja ljudskih prava.

"Vi ste bili odgovorni ... praktično ste me doveli u situaciju da čekam oružje kineske vlade", rekao je Duterte optuživši američke zakonodavce da su sprečili prodaju. „Šta bih trebao da radim? Zatim sam otišao u Rusiju. "

Pridruživanje vojnim savezima usred sve veće globalne nestabilnosti jednostavno je besmisleno, naglasio je Duterte, jer "ako izbije rat između nuklearnih sila, ionako ćemo svi svi biti prokleti".

Rusija i Kina napravile su nezamisliv obrt u svetu, SAD ne mogu da shvate! Šta se dešava pročitajte OVDE.

Izvor: RT/ vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA