Najnovije

PRIJATELJSKA CENA ZA ZAŠTITU OD KOJE BOLI GLAVA: Južna Koreja će od sada morati da plati znatno više za američko naoružanje!

Predsednik Donald Tramp rekao je u sredu da je Južna Koreja pristala da plati Sjedinjenim Državama „znatno više“ za zaštitu protiv Severne Koreje i da su započeli razgovori za dodatno povećanje plaćanja, navodi Vašington Post.

Delegacije SAD i Južne Koreje (Foto: Flickr)

Tramp je tvitovao da je američkoj državi „plaćeno je vrlo malo“ decenijama, ali prošle godine „Južna Koreja je platila 990.000.000 dolara“.

Južna Koreja i SAD u martu su potpisale sporazum o povećanju isplate Seula za raspoređivanje američkih trupa tamo sa 850 miliona u 2018. na 924 miliona u 2019. Bela kuća, na pitanje o očiglednoj nepodudarnosti između Trampovog tvita i tih podataka, rekla je da će to istražiti.

Trampovi finansijski zahtevi pokrenuli su zabrinutosti u Južnoj Koreji da bi mogao povući neke od 28.500 američkih trupa.

Južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u sredu da pregovori o podele troškova nisu zvanično započeli. Međutim, rečeno je da su se američki i južnokorejski zvaničnici tokom posete Trampovog savetnika za nacionalnu sigurnost DŽona Boltona prošlog meseca Seulu složili da predstojeći pregovori trebaju ići u "racionalnom i fer smeru".

Severna Koreja je testirala rakete za koje tvrdi da su upozorenje zbog američkih i južnokorejskih vojnih vežbi.

Požar u Sibiru je podmetnut! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA