Najnovije

"Južna Osetija treba da uđe u sastav Ruske Federacije"

Južna Osetija će uvek biti zahvalna Rusiji i njenim liderima na njihovoj pomoći u ratu 2008. s Gruzijom i kasnijoj podršci, rekao je predsednik Anatolij Bibilov.

Anatolij Bibilov (Foto: RIA)

"Nikada se nećemo umoriti od zahvalnosti Ruskoj Federaciji što je spasila stanovnike Južne Osetije. Zbog toga danas radimo sve kako bismo osigurali razvoj Južne Osetije. Radimo sve da svetska zajednica prizna zločine počinjene nad nama, kao i sve kako bi priznanje Južne Osetije bilo nepovratno", rekao je Bibilov.

Takođe se zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ruskom premijeru Dmitriju Medvedevu i "svima onima koji su direktno doneli odluku o pružanju vojne pomoći, a posle toga i pomoći u razvoju naše države".

Predsednik Južne Osetije Anatolij Bibilov rekao je da republika treba da bude deo Rusije, a da njen narod treba da bude ujedinjen.

"Istorijski, bilo bi ispravno da republika Južna Osetija postane deo Ruske Federacije. Narod ne može živeti podeljen. Ako se vratimo istorijskoj pravdi, onda za osetinski narod, Republika Južna Osetija treba da bude deo Ruske Federacije. I tek tada treba obaviti posao da se Osetija vrati ujedinjena, bez podele na severnu i južnu. Za osetinski narod je to vrlo važno i od vitalnog značaja", rekao je Bibilov.

Prema njegovom mišljenju, „ako je narod podeljen, onda narod neće imati zajednički razvoj“.

"Ima primera. Nekada su Ukrajinci i Belorusi bili jedan narod. A danas, šta vidimo? I šta će nam to razdvajanje. Naveo je i primer Severne i Južne Koreje, čiji su narodi za sebe birali različite puteve razvoja.

U noći 8. avgusta 2008., Gruzija je napala Južnu Osetiju pomoću VBR-ova, a gruzijske trupe su potom napale republiku i uništile deo glavnog grada Chinvala. Rusija, braneći stanovnike Južne Osetije, od kojih su mnogi državljani Rusije, poslala je trupe u republiku i nakon pet dana neprijateljstava gruzijsku vojsku je isterala iz regiona. Moskva je 26. avgusta 2008. priznala suverenitet Abhazije i Južne Osetije. Ruski lideri više puta su saopštili da priznavanje nezavisnosti dveju bivših gruzijskih autonomija odražava postojeću stvarnost i da ne podleže reviziji.

Nižu se agresivni potezi Šiptara, meta su obični građani, a cilj samo jedan. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA